A demarat procesul de elaborare a proiectelor tehnice și documentației de licitație pentru șase proiecte care vor fi realizate în Regiunea Centru cu suport financiar oferit UE



Uniunea Europeană va finanța, în Regiunea de Dezvoltare Centru, elaborarea proiectelor tehnice și documentației de licitație pentru patru proiecte în domeniul Eficiență Energetică (EE) și două proiecte în domeniul Aprovizionare cu Apă și Canalizare (AAC). Bugetul total al Acțiunii, care însumează 18 proiecte în toată țara, inclusiv cele șase proiecte din Regiunea Centru, se cifrează la 3,5 milioane de euro oferiți de UE și 325 mii de euro oferiți de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).

Astfel, astăzi, 25 iulie 2017, în incinta restaurantului Struguraș din orașul Strășeni, a fost organizată ședința de lansarea a etapei de elaborare a proiectelor tehnice și documentației de licitație pentru șase proiecte care vor fi implementate în Regiunea de Dezvoltare Centru. 

La eveniment participă beneficiari ai celor șase proiecte - autorități publice locale și directori  de licee; șefi de întreprinderi municipale de gestionare a serviciilor publice de AAC; manageri locali de proiecte; membri ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru; specialiști ADR Centru și consultanți din cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" (MSPL).

Reprezentanții proiectului MSPL, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), i-au informat pe participanții la eveniment despre modul de implementare a proiectelor cu finanțare oferită de UE, reieșind din cerințele finanțatorului, precum și din experiența acumulată de proiect.

„Scopul întrunirii de astăzi este să vă aducem la cunoștință modalitățile de implementare a celor șase proiecte ce vor fi finanțate de UE. Aceste proiecte vor fi implementate în două faze. Este vorba de Faza I - în cadrul căreia vor fi elaborate proiectele tehnice și documentația de licitație, și Faza II - implementarea propriu-zisă a proiectelor. După întâlnirea de astăzi, sperăm să lansăm deja lucrul în teren pentru prima etapă", a menționat Valentina Pleșca, Consultant Național Superior în domeniul serviciilor publice locale din cadrul MSPL, îndemnându-i pe participanții la eveniment să fie cooperanți pe toată durata implementării proiectelor, astfel încât ADR Centru, MSPL și autoritățile publice locale să îndeplinească cu succes obiectivele pe care le-au trasat în comun.

Dietrich Hahn, Consultant Internaţional Superior din cadrul MSPL, a menționat că, în rezultatul implementării proiectelor, cele mai importante vor fi rezultatele concrete pentru populație. „Sunt două domenii prioritare spre care se orientează acest proiect și anume: aprovizionarea cu servicii calitative de apă și canalizare și eficiența energetică", a precizat Dietrich Hahn.

Proiectele ce vor fi finanțate de Uniunea Europeană în Regiunea de Dezvoltare Centru:

Nr. Denumire proiect Domeniu de intervenție
1. Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Mihai Eminescu" din orașul    Ungheni" EE
2. Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Alexei Mateevici" din orașul Șoldănești" EE
3. Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Holercani" din satul Holercani EE
4. Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Ion Vatamanu" din orașul Strășeni EE
5. Îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare în orașul Călărași( faza I) AAC
6. Îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare în orașul Ungheni( faza I) AAC

Amintim că pe data de 18 iulie, ca urmare a Acordului de Grant semnat între Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova privind „Elaborarea proiectelor tehnice și a documentației de licitație pentru lucrările de construcție în cadrul proiectelor selectate ce țin de domeniul aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) și eficiența energetică (EE) în cele trei Regiuni de Dezvoltare din Republica Moldova", la Chișinău a avut loc Ședința de lansare pentru implementarea Acțiunii finanțate de UE, care urmează să fie realizată prin intermediul proiectului MSPL. Acțiunile vor fi implementate de către Agențiile de Dezvoltare Regională, cu implicarea mai mulți actori.

Proiectul MSPL este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Eeuropeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC). UE a început cofinanțarea proiectului MSPL încă din anul 2013.