În premieră, ONG-urile din Moldova participă la cel mai important eveniment al societății civile din România – ONGFest 2017



Peste 130 de organizații neguvernamentale și-au dat întâlnire pe 17 iunie, în Parcul Herăstrău din București, la cel mai important eveniment al societății civile din România – ONGFest 2017. Tema acestui an, Civic Break, invocă spiritul civic al fiecărui ONG şi cetățean și îl invită într-o excursie printre cauzele prezentate în cadrul festivalului. 

Pentru prima dată la acest eveniment au participat și patru organizații din Republica Moldova. Reprezentanții Fundației Est-Europene, Fondului pentru Tineri, Centrului de asistentă a consumatorului și Synergetica Eur-Est și-au făcut cunoscute activitățile și împărtășit experiența cu vizitatorii standului Civic Fest.

„Este o premieră pentru organizațiile din Republica Moldova, care au venit să-și expună activitatea și tot ceea ce fac și să o povestească, atât organizațiilor din România, cât și publicului din București, și vreau să-i mulțumesc Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile, niște parteneri de-ai noștri vechi, cu care am activat în multe rânduri și sperăm să colaborăm în continuare. Este foarte important ca nu doar noi, Fundația Est-Europeană, dar cât mai multe organizații din Republica Moldova să vină și să vadă ce fac colegii lor din România”, a menționat Dorina Andreev, Director Programe, Fundația Est-Europeană. 

Organizatorii Civic Break-ului de la București, au reușit să reunească ONG-urile care produc o schimbare spre bine în viața de zi cu zi a fiecărui cetățean, iar domeniul lor de activitate a fost foarte variat, de la educație și implicare civică, la turism și agricultură.

„Mulțumim astăzi pentru prezența organizațiilor dumneavoastră din Republica Moldova la acest târg. Credem că e un bun început să punem bazele solide ale unei colaborări între cele două țări și credem că avem deopotrivă de învățat, deoparte și de alta, și de mișcat niște lucruri într-o măsură coerentă și armonioasă”, a spus Viorelia Manda, reprezentanta Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile din România.

Expozanții au interacționat cu publicul din parc, atât prin organizarea de seminarii, dezbateri sau ateliere interesante, cât și susținerea de momente artistice și concursuri. La rândul lor și vizitatorii au ieșit din rutina zilnică şi au descoperit cum ONG-urile construiesc o societate mai bună și cât de important este implicarea activă a fiecărui cetățean în dezvoltarea comunității.  

„Feedback-ul este excelent. Oamenii sunt interesați, oamenii știu, toți au aceleași probleme, nu suntem singuri, toți se confruntă cu funcționari care nu-și fac treaba, funcționari care sunt insolenți, dacă nu doar indolenți și vor să ajute unii dintre ei, alții vor să ne spună despre problemele lor și să mergem mai departe pe investigație și, eventual, până la nivel de proces”, a confirmat George Barbăroșie, Asociația „Evoluție în instituție”, România.

Pe 24 iunie, călătoria printre cauzele societății civile va continua la ONGFest Civic Break Iași, unde vor participa 15 organizații non-guvernamentale din Republica Moldova.

„Vom fi cu toții în Grădina Palas din Iași, acolo unde știm că vin foarte mulți moldoveni la cumpărături. Prin urmare, dacă vor să îmbine și latura aceasta de divertisment și de utilitate -  cumpărăturile cu un alt lucru foarte important, să știe ce oferă organizațiile neguvernamentale din România și din Republica Moldova, îi așteptăm în Grădina Palas între orele 10.00 și 20.00. Suntem acolo să le povestim ce se întâmplă în comunitatea lor și, mai ales, ce fac ONG-urile pentru ei, oamenii din comunitate”, a declarat Mihaela Munteanu, FONSS, România.

ONGFest este organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, România și se afla la a opta ediție, iar partenerul principal al evenimentului este Kaufland România. ONG-urile din Republica Moldova participă la acest eveniment grație suportului oferit de către Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=r9KkFQQr2nY&feature=share

Pentru informații suplimentare:

Tudor Ștefan
Asociația Obștească „SynergEtica Eur/Est”
str.Bucureşti 68, Chişinău, MD-2012
Tel: (+373 22) 24 02 74
Mob: (+373) 69143488

E-Mail: office@civicfest.md

www.civicfest.md