Avertizare
  • Joomla\CMS\Cache\Storage\FileStorage::_deleteFolder A eșuat ștergerea f4ffa1d44c7258b4d7e67b43c4f29396-cache-mod_menu-98d0c51acdabadf7d4e1327bd695d2f6.php

30 de ONG-uri si peste 70 de jurnalisti de investigatie au invatat sa lupte impotriva coruptiei



În jur de 30 de organizatii neguvernamentale si peste 70 de jurnalisti de investigatie au acumulat cunostinte si resurse necesare pentru a lupta impotriva coruptiei in cadrul Programului Consolidarea Capacitatii de Monitoring a Societatii Civile in Moldova (CCMSCM). Realizarile programului si viitoarele reforme anticoruptie din Moldova au fost discutate vineri, 27 februarie, in cadrul conferintei de totalizare a proiectului, cu genericul: „Societatea civila si mass-media impotriva coruptiei: Ce urmeaza...?", transmite Info-Prim Neo.

Programul CCMSCM a activat incepand cu iulie 2007 ca parte integranta a Planului Preliminar de Tara (PPT) pentru Moldova. „Pe parcursul activitatiii noastre ne-am concentrat pe consolidarea capacitatilor ONG-urilor si mass-media pentru a spori nivelul transparentei si pentru a sustine scrutarea publica a activitatii Guvernului in vederea implementarii reformelor anticoruptie. Aceasta scrutare s poreste transparenta si motiveaza Guvernul sa intreprinda reforme concrete anticoruptie", a declarat directorul Programului CCMSCM, Sharon Van Pelt.

„Astazi este o zi extrem de importanta pentru noi. O zi de reflectie, de celebrare a succeselor si de identificare a unor pasi ce urmeaza a fi intreprinsi. Au fost puse in discutie experientele si lectiile invatate de catre mass-media si societatea civila in urma implementarii activitatilor anticoruptie in cadrul PPT", a mai spus Sharon Van Pelt.

Prin intermediul unui numar de granturi, programe si activitati de asistenta tehnica si inovativa, societatea civila si mass-media au invatat sa monitorizeze institutiile statului. Impactul Programului CCMSCM nu se limiteaza doar la organizatii si jurnalisti. Sute de mii de moldoveni au devenit mai informati despre fenomenul coruptiei si modalitatile de stopare a acestuia gratie Campaniei nationale de sensibilizare a opiniei publica „Tu poti op ri coruptia!". Sondajele realizate de Transparency International indica deja o scadere de 10% a disponibilitatii persoanelor de a da mita. Numarul persoanelor care raporteaza cazuri de coruptie practic s-a dublat.

„În cadrul acestui program pentru prima data s-a reusit conjugarea eforturilor ONG-urilor, presei, Guvernului si sectorului privat", a declarat Valeriu Balaban, coordonator national al PPT Moldova. Pe langa campania anticoruptie fara precedent, programul a reusit sa creeze Consiliul civil de monitorizare a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei - un fenomen nou nu doar pentru R. Moldova, dar si pentru sud-estul Europei. De asemenea, a fost creat grupul public-privat, in cadrul caruia lucreaza reprezentanti ai autoritatilor si mass-media.

Programul CCMSC este implementat de catre Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED) cu asistenta tehnica din partea Consiliului pentru Cercetari si Schim buri Internationale(IREX), finantat de catre Corporatia Provocarile Mileniului (MCC) si administrat de catre Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) in cadrul PPT.

Prin PPT, Guvernul R. Moldova si-a asumat sa continue, cu sustinerea Corporatiei Provocarile Mileniului (MCC), reformele de reducere a coruptiei in sase domenii. Cu acest scop, Guvernul RM a beneficiat de asistenta in valoare de 24,7 mln USD din partea Guvernului SUA. Masurile prevazute de PPT urmau a fi realizate in perioada 2007-2008.

www.info-prim.md