Blocul chirurgical al Spitalului raional Orhei va fi eficientizat energetic



Astăzi, la Orhei, s-au întrunit reprezentanții ADR Centru, aplicantul proiectului, CR Orhei și reprezentanții Spitalului raional Orhei pentru a semna contractul de finanțare în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocului chirurgical al IMSP Spitalul raional Orhei".  Prin semnarea acestui document părțile s-au angajat să-și consolideze eforturile întru realizarea cu succes a activităților planificate.

Aici vor fi efectuate lucrări de izolarea pereţilor blocului chirurgical, schimbarea geamurilor şi uşilor, izolarea termică a acoperișului precum și izolarea planşeului subsolului.

Prin realizarea activităților din cadul proiectului se dorește îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale la nivel raional şi regional ca urmare a implementării măsurilor de eficienţă energetică.

Suma totală a investițiilor necesare pentru realizarea proiectului este de 8 670 960,00 lei. Din Fondul Național de Dezvoltare Regională(FNDR) au fost solicitați 8 070 960,00 lei, iar contribuția din partea aplicantului fiind de 600 000,00 lei.

Pentru acest an Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat din FNDR suma de 3 milioane lei. Astfel, după selectarea antreprenorului se va purcede la inițierea propriu-zisă a lucrărilor planificate pe o durată de 12 luni.

Tot la Spitalul raional din Orhei Agenția de Dezvoltare Regională Centru a realizat cu suportul tehnic și financiar al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) proiecte investiționale de schimbare a ferestrelor și ușilor exterioare ale Centrului Perinatal, instalarea sistemului de monitorizare a energiei, renovarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare la blocul pediatric, instalarea de ferestre eficiente energetic pentru blocul terapeutic, izolarea termică a pereților exteriori a blocului terapeutic, instalarea a trei puncte termice la trei blocuri ale spitalului, reconstrucția rețele termice exterioare, instalarea punctelor termice individuale dar și completarea sistemelor clasice existente de apă caldă menajeră cu colectoare solare.

În cadrul ședinței  D-na Elena Palanciuc Director IMSP Spitalul raional Orhei și-a exprimat deosebitul interes față de proiectul dat și a mulțumit pentru colaborarea frumoasă cu ADR Centru. În urma proiectelor implemntate cei 600 de angajați ai instituției și 14000 de pacienți vor beneficia de condiții mai bune și comfortabile.

Președintele Raionului Orhei D-ul Tudor Golub  a asigurat buna implementare a proiectului prin atitudinea responsabilă și implicare necesară întru atingerea scopului principal al proiectului: eficientizarea energetică a blocul chirurgical.