Tinerii din Ialoveni vor alege Consiliul Raional al Tinerilor



Duminica, 22 februarie, in 23 localitati ale raionului Ialoveni vor avea loc alegeri de tineret. Tinerii cu virsta intre 15 - 25 ani si domiciliul in una dintre localitatile raionului vor alege Consiliul Raional al Tinerilor Ialoveni prin vot universal, direct, egal, secret, liber exprimat, conferindu-i astfel legitimitate si reprezentativitate care-i vor permite sa formuleze propuneri si sa initieze activitati in interesul celor care l-au ales si al comunitatilor.

Pentru organizarea si desfasurarea alegerilor au fost constituite 27 Birouri Electorale Locale (BEL). Membrii BEL vor astepta tinerii alegatori duminica la Sectiile de votare de la ora 10.00 pina la 16.00. Sectiile de votare vor fi amenajate cu mese la care se vor elibera buletinele de vot, cu cabina sau camera pentru vot secret si cu urna de vot. Membrii BEL vor    inmina alegatorilor buletinele de vot, conform listelor electorale, numai la prezentarea actului de identitate (buletinului de identitate sau certificatului de nastere).

La primirea buletinului, alegatorul va semna in lista electorala in dreptul numelui. Alegatorii pot vota numai in sectia de votare din localitatea in care au domiciliul. Buletinul de vot se va completa de catre alegator numai in cabina pentru vot secret, unde isi va exercita dreptul la vot punind semnul X in cercul din dreptul candidatului pe care il alege. Fiecare alegator are dreptul un singur vot.

Dupa inchiderea Sectiilor de votare, membrii BEL vor numara voturile si vor intocmi procesul verbal al alegerilor. Comisia Electorala de Circumscriptie Ialoveni, timp de 5 zile de la data alegerilor, va anunta rezultatele alegerilor identificind persoanele a caror mandate de consilier au fost validate.

Ziua alegerilor a fost precedata de un sir de proceduri electorale: constituirea organelor electorale, inscrierea candidatilor, campania electorala, constituirea listelor electorale, elaborarea buletinelor de vot, etc. Toate aceste actiuni au fost organizate si desfasurate in conformitate cu Codul Electoral si un Plan de actiuni adoptate de tineri din toate localitatile raionului Ialoveni si aprobate de Presedintele raionului. Actiunile respective constituie mai mult decit
un exercitiu practic al procedurilor electorale, sporind gradul de participare civica a tineretului din mediul rural.

Alegerile se desfasoara in cadrul proiectului "Primul vot pentru tinerii din raionul Ialoveni - campanie de educatie civica", implementat de Asociatia obsteasca "Eco-Razeni" in parteneriat cu Consiliul raional Ialoveni prin suportul financiar al Oficiului in Moldova al Bancii Mondiale, Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Moldova si Ambasadei Regatului Norvegiei in Romania.

Mai multe detalii despre alegerile pentru Consiliul Raional al Tinerilor Ialoveni puteti gasi pe blog-ul
http://ialovenivoteaza.wordpress.com/

Persoana de contact:
Sergiu Gurau, coordonator de proiect
Asociatia obsteasca "Eco-Razeni"
Republica Moldova, r. Ialoveni, com. Razeni
MD 7728, str. Stefan cel Mare 49/1B
Tel. /+373 268/ 95146; Fax /+373 268/ 73325; Mobil 079641243
E-mail: ecorazeni@gmail.com
Web: www.ecorazeni.wordpress.com