CEC va examina o sesizare a Partidului Comunistilor ce vizeaza publicatia "Obiectiv"



Partidul Comunistilor din R. Moldova (PCRM) a depus la Comisia Electorala Centrala (CEC) o sesizare prin care ii solicita sa verifice daca nu sunt folosite fonduri straine in campania electorala in cazul editarii suplimentului "Obiectiv", editat de Asociatia Presei Independente (API) din Moldova, comunica Agentia DECA-press.  

"Obiectiv" este editat din sursele National Endowment for Democracy (NED) din SUA in cadrul Coalitiei 2009 pentru alegeri libere si corecte.

Se pare insa ca PCRM este nemultumit de un articol ("Ziua adevarului pentru PCRM") publicat in ultimul numar al suplimentului „Obiectiv". Articolul, care citeaza experti din diferite domenii, se refera la promisiunile PCRM date electoratului in campania electorala din 2005 si la felul in care acestea au fost indeplinite.

Reprezentantul PCRM la CEC, Sergiu Sarbu, a declarat, marti, pentru presa ca „cel mai periculos este faptul ca aceasta publicatie este editata cu suportul financiar al donatorilor externi, fapt interzis de legislatie". Anume din aceste considerente am solicitat CEC sa verifice situatia cu acest supliment aparut cu un tiraj de 70 mii de exemplare, a mai spus Sarbu.

Directorul executiv al API, Petru Macovei, a declarat, citat de Agentia Monitor Media, ca organizatia pe care o reprezinta „respinge categoric invinuirile de implicare politica din tara sau de peste hotare in politica editoriala a acestui supliment de educatie civica si electorala".

"Promisiunile electorale sunt un mijloc de pacaleala a cetatenilor, iar „Obiectiv" isi propune sa analizeze pe cat de realiste sunt aceste promisiuni in cazul tuturor concurentilor", a mai spus Macovei.

"Obiectiv" este o publicatie de educatie civica si electorala, care se editeaza in limbile rusa si romana. Apare din decembrie 2008 si este distribuit ca supliment in 16 ziare locale si regionale.


DECA-press