Agenția pentru soluționarea contestațiilor responsabilizează actorii din piața achizițiilor



Prin semnarea, în 2014, a Acordul de Asociere și crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător UE-Moldova (ZLSAC), Republica Moldova și-a asumat o serie de angajamente, care se referă inclusiv la reformarea sistemului național de achiziții publice. Deși, sistemul a înregistrat mai multe progrese, totuși sunt evidențiate mai multe carențe. Este vorba în primul rând de un sistem slab de căi de atac, planificarea defectuoasă și calitatea slabă a specificațiilor tehnice și monitorizarea insuficientă a executării contractelor de achiziții publice (AP). Este de părere experta IDIS Viitorul, Diana Enachi la prezentarea policy briefului, „Crearea Agenției de Soluționare a Contestațiilor – o nouă etapă în dezvoltarea sistemului de achiziții publice”.

Un sistem al căilor de atac în sectorul AP garantează un nivel corespunzător de transparență, integritate și eficiență în utilizarea resurselor publice, dar în același timp, ajută la punerea în aplicare a politicilor din domeniu și  protejează interesele sectorului privat. ”Un motiv pentru care sistemul de remediere și căi de atac este important, constă în contribuția majoră la prevenirea riscurilor și manifestărilor de corupție”, a precizat Diana Enachi.

La rândul său, directorul de programe IDIS Viitorul. Viorel Chivriga a menționat că: ”În perioada ianuarie – decembrie 2016, IDIS ”Viitorul” a desfășurat mai multe activități de consolidare a sistemului național de achiziții publice. Beneficiari au fost reprezentanți ai autorităților contractante și operatorii economici. Printre acestea se numără: organizarea unei vizite de studiu la o serie de instituții și organizații din România, 11 ateliere de lucru la care au participat circa 600 de persoane. De asemenea au fost lansate 2 policy briefuri și un raport de monitorizare pe achizițiile publice, cu recomandări de politici pentru decidenți, un panel specializat în materie de achiziții organizat împreună cu OSW Varșovia la Congresul Guvernărilor Locale din Cracovia, 2 Acorduri de cooperare semnate cu Ministerul Finanțelor, Institutul European Roman si un memorandum semnat cu o serie de instituții de stat, organizații naționale și internaționale, 3 dezbateri economice pe achiziții publice organizate cu Europa Libera, 3 Avize cu propuneri la proiecte de acte normative în domeniul achizițiilor și peste 70 de comentarii, interviuri, comunicate, participări la emisiuni TV si radio

În concluzie, autoarea policy briefului a afirmat: ”pentru eficientizarea activității Agenției pentru soluționarea contestațiilor este nevoie de cooperarea cu autoritățile contractante, comunitatea de afaceri, un dialog constructiv cu organizațiile societății civile, o colaborare activă cu toate instituțiile care au competențe în domeniul achizițiilor publice și preluarea experienței internaționale”.

Publicația poate fi descărcată aici.

Acest Policy Brief apare cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene, Guvernului Suediei, sau al Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

Pentru detalii, vă rugăm să contactați Coordonatorul Relații Publice al IDIS ”Viitorul”, Victor Ursu la numărul de telefon 0 22 222 331 sau la adresa de e-mail ursu.victoor@gmail.com.