Asociația Presei Independente a câştigat un proces de judecată cu Î.S. „Poşta Moldovei” care a refuzat să ofere informații de interes public



Astăzi, 28 septembrie, de Ziua Internațională pentru acces universal la informație, Asociaţia Presei Independente (API) a câştigat în prima instanță un proces de judecată cu Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei”, care a refuzat să ofere informaţia referitoare la tenderele organizate pe parcursul anilor 2014-2016.

În aprilie 2016, API a cerut de la Î.S. „Poşta Moldovei” informaţii despre firmele care au prestat servicii de construcţie, renovare, reabilitare şi modernizare a oficiilor poştale din ţară. De asemenea, API a cerut să fie informată despre sumele de bani care au fost investite pentru renovarea tuturor oficiilor poştale din ţară în perioada ianuarie 2014 - martie 2016.

Î.S. „Poşta Moldovei” a refuzat să ofere acces la informațiile solicitate, motivând că nu ar fi furnizor de informaţii publice, în conformitate cu prevederile Legii privind accesul la informaţie, informaţia cerută ar constitui secret comercial şi ar conţine date cu caracter personal.

Judecătoria Centru din municipiul Chişinău i-a dat câştig de cauză API, recunoscând că ÎS “Poşta Moldovei” a încălcat dreptul de acces la informaţie. Prin decizia sa, instanţa de fond a obligat “Poşta Moldovei” să furnizeze informaţia solicitată.

Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Chişinău în decurs de 30 de zile.

Mai multe detalii, AICI.