ONG de profil condamna actiunile autoritatilor separatiste de percepere a taxelor pentru circulatie



ONG de profil condamna actiunile autoritatilor separatiste de percepere a taxelor pentru circulatieAsociatia Promo-Lex, organizatie neguvernamentala care ofera asistenta juridica gratuita persoanelor ale caror drepturi sunt incalcate in zona conflictului transnistrean, condamna actiunile, „unilaterale si ilegale de percepere a taxelor pentru circulatia persoanelor pe teritoriul regiunii transnistrene a R. Moldova”. Pozitia organizatiei este facuta publica printr-un comunicat la care face referinta Info-Prim Neo.

Potrivit documentului, contrar promisiunilor facute recent de administratia de la Tiraspol privind eliminarea taxelor de sedere in regiunea transnistreana, de la 1 ianuarie 2009, libertatea circulatiei persoanelor in Transnistria ramane a fi restrictionata. Mai mult, incepand cu aceasta data, a fost anuntata majorare “taxei de migratie” de la cca 10 lei la 22,28 lei constatandu-se, astfel, agravarea situatiei la acest capitol.

În aprecierea Promo-Lex, anul 2008 a fost marcat de o relativa liberalizare a circulatiei persoanelor (in special a cetatenilor R. Moldova domiciliati in alte regiuni ale tarii) fiind eliminata „taxa pentru tranzitarea” regiunii. Chiar si in acele conditii, anterior, organizatia a calificat faptul perceperii oricaror taxe pentru traversarea „presupusului hotar de pe Nistru” drept o problema serioasa in vederea realizarii drepturilor constitutionale, fiind grav incalcat dreptul la libera circulatie si, respectiv, dreptul la proprietatea privata.

Astfel, sunt ignorate si neglijate prevederile articolului 5 al.1 din Acordul cu privire la principiile de reglementare pasnica a conflictului din regiunea transnistreana a R. Moldova, document semnat la 21 iulie 1992 de Federatia Rusa si Moldova. De asemenea, situatia contravine chiar si prevederilor “legislatiei locale transnistrene” inclusiv declaratiilor de intentie formulate recent de administratia regionala.

Promo-Lex constata ca perceperea “taxei” are loc fara existenta unei “legi” locale clare si previzibile. Mai mult ca atat, o astfel de “lege” nici nu a fost publicata sau adusa la cunostinta opiniei publice din regiune sau din tara. Daca in anul trecut erau prevazute anumite “inlesniri” de timp si pentru unele categorii de persoane care viziteaza / tranziteaza regiunea, momentan situatia este incerta. Dubios este si faptul ca la unele „posturi de control” acestea nu se percep, fapt care indica la inexistenta unei reglementari clare in domeniu si poate duce la numeroase abuzuri din partea persoanelor care”“sunt in drept” de a incasa astfel de taxe.

Organizatia mentioneaza ca aceasta actiune unilaterala a „regimului ilegal de la Tiraspol” contribuie la cresterea numarului de persoane ale caror drepturi sunt incalcate in aceasta zona, dar si la escaladarea nemultumirii cetatenilor. În consecinta, faptul va avea drept efect autoizolarea si in continuare a regiunii, va influenta negativ procesul de negociere in problematica transnistreana si va intensifica suferintele populatiei din regiune.

Promo-Lex saluta reactia in legatura cu situatia creata a Ministerului Reintegrarii al R. Moldova si eforturile depuse in vederea stabilirii cauzelor acesteia. În context, Asociatia solicita autoritatilor R. Moldova si participantilor la formatul de negocieri “5 plus 2” (OSCE, UE, SUA, Ucraina si Rusia) sa intensifice eforturile in vederea cautarii solutiilor care ar garanta respectarea Acordului moldo-rus din 21.07.1992 si a dreptului la libera circulatie. În acest sens, Promo-Lex considera necesara convocarea unei sedinte extraordinare a Comisiei Unificate de Control, cu participarea obligatorie a delegatiilor de observatori din partea OSCE, UE, SUA si Ucrainei, in cadrul careia sa fie examinata problema in cauza.

Asociatia Promo-Lex a fost deja sesizata asupra unor astfel de abuzuri si continua sa asigure asistenta juridica gratuita persoanelor ale caror drepturi au fost incalcate in regiunea transnistreana sau “zona de securitate”, se afirma in finalul documentului.

Într-un comunicat difuzat anterior, si Ministerul Reintegrarii s-a referit la numeroase plangeri de la populatie in legatura cu mentinerea si majorarea taxelor respective, in conditiile cand liderul transnistrean, Igor Smirnov a anuntat public anularea lor in cadrul intrevederii cu presedintele R. Moldova, Vladimir Voronon, de la sfarsitul anului trecut.

Ministerul a cerut autoritatilor abilitate de la Tiraspol, precum si mediatorilor si observatorilor din cadrul procesului de negocieri pentru solutionarea conflictului transnistrean sa ia masuri urgente pentru aducerea situatiei create in conformitate cu intelegerile convenite intre Voronin si Smirnov.

Sursa: Info-Prim Neo