A patra zi petrecută în cadrul expediției tinerilor pe r. Răut



În ziua a patra ne-am trezit la ora 07:00, am prins puteri și am pornit la drum. Prima vizită a fost la primăria orașului Bălți, unde am avut o ședință cu autoritățile publice locale și inspectorul ecologic Adrian Crasnobaev . Viceprimarul Igor Șeremet a menționat că în orașul Bălți se organizează bilunar activități de salubrizare, sunt mobilizate în special școlile și colegiile. Acesta a afirmat că oamenii nu sunt educați ecologic și din această cauză ei reprezintă pincipala sursă de poluare. Doar atunci cînd populația va conștientiza importanța mediului înconjurător vom avea aer, apă și soluri curate. 
 După o discuție aprigă cu întrebări și răspunsuri, grupul de tineri ecologiști au plecat împreună cu inspectorul ecologic la stația de epurare Bălți. La această stație, persoanele competente ne-au demonstrat cum are loc procedura de epurare a apelor, organizîndu-ne o excursie pe teritoriul stației și oferindu-ne la fiecare compartiment al stației informația necesară. La reproșul nostru despre faptul că în rîu se evacuează ilegal ape uzate prin țevi, inspectorul ecologic a reclamat că de cînd activează în domeniu nu a observat deversări prin nici un fel de țevi în rîul, iar în cazul în care se va depista, vor fi aplicate amenzi. 
 După vizita la stația de epurare am mers la  Agenția Ecologică Bălți pentru a vedea cum are loc întreaga procedură de analiză a apei, a aerului și a solului. La fiecare compartiment am interacționat cu specialiștii din domeniu într-o discuție constructivă cu întrebări și răspunsuri.
În continuare am plecat la rîul Răut împreună cu inspectorul ecologic și am efectuat un monitoring ecologic, depistînd cu ajutorul macronevertebratelor găsite, calitatea  apei. Deci, în această regiune apa nu este poluată fiindcă am găsit macronevertebrate tolerante la poluare.
După monitoringul ecologic ne-am continuat drumul spre Raionul Florești, în satul Cuhureștii de Sus . Ne-am oprit pe noapte la o tabară din această localitate, am aranjat corturile și ne-am aprofundat într-o discuție aprigă despre starea rîului Răut împreună cu inspectorul ecologic din Bălți.   
Articol realizat de Mihaela Tabarcea, participantă în cadrul expediției
Acest proiect este implementat de către Centrul Național de Mediu cu suportul financiar acordat de către AO ,,EcoContact'' prin intermediul programului ,,Forumul cu privire la schimbările climatice în regiunea Parteneriatului Estic (CFE II)''. Acest program este derulat cu suportul financiar al Uniunii Europene, Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (CAD) și Crucea Roșie din Austria.