Care sunt totuși cauzele problemelor ecologice din comuna Calfa?



În urma demersului semnat de către primarul comunei Calfa, Ludmila Ceaglîc, care a fost  adresat tuturor factorilor de decizie, cu referire la catastrofa ecologică din comună, pe 28 iunie 2016 Centrul Național de Mediu a organizat o  ședință a Comitetului Subbazinal Bâc, pentru a depista care sunt factorii poluării aerului și apelor din regiune.

Fiind deranjați de poluarea excesivă a aerului și a apei din comună, considerată a fi cauzată de activitatea întreprinderii de producere a cărnii de porc Pukoven din s. Roșcani, participanții la ședință au clarificat semnele de întrebare ale locuitorilor.

Astfel, în urma prezentării auditului de către Eduard Roman Tiberiu, directorul SA Pukoven, întreprinderea nu poluează direct apele râului Bâc, acestea fiind poluate de către diversările apelor uzate de la întreprinderile din Mun. Chișinău, Anenii Noi și Bulboaca, iar în urma netratării apelor uzate, se creează și un miros insuportabil în regiune. Dar nu este exclus că totuși, în urma producerii cărnii porcine, mirosul animalier oricum își face simțită prezența. Într-un final însă, s-a constatat ca întreprinderea Pukoven nu este principala sursă de poluare a aerului și a apelor din comună.

La sfârșitul ședinței Comitetului Subbazinal Bâc, participanții au decis cum ar putea îmbunătăți starea mediului din această regiune.  Pentru diminuarea poluării excesive a r. Bâc, ar fi bine să se creeze fâșii de protecție și să fie împădurit terenul public de lângă SA Pukoven. La fel, să fie adresate scrisori atât Primăriei din Chișinău, Anenii Noi, cât și întreprinderilor din Bulboaca referitor la construirea unor stații de preepurare a apelor uzate. Pentru a micșora numărul animalelor domestice care se îmbolnăvesc din cauza apei poluate, amenajarea mai multor adăpătoare ar fi o altă soluție.

Problema poluării r. Bâc rămâne aceeași, situația nu se schimbă, iar problemele cu care se confruntă localnicii comunei Calfa: apa poluată, mirosul insuportabil, apariția bolilor în rândul animalelor, dar și a oamenilor și creșterea mortalității, ar trebui să alerteze Autoritățile de la Chișinău.

Acest eveniment este organizat în cadrul inițiativei ,,Iubește-ți râul'', susținută financiar de către fundația americană EcoCatalyst Foundation