Taraclienii mută (munții) gunoiul din loc!



Un proiect care a schimbat definitiv fața comunității, sau cum se poate mișca la propriu gunoiul din loc!

Ce poți face pentru comunitate cu un grant de 2000 de dolari? Poate unii ar spune că este imposibil să întreprinzi acțiuni cu impact de durată. Da..., nu e posibil să miști munții din loc, dar, la sigur, este posibil să muți o gunoiște din loc, fapt despre care vor auzi generații la rând. E posibil să transformi o bombă ecologică - într-un colț de rai, într-o poiană de poveste, într-un izvor de sănătate. Deci, pentru rețeta acestui act de succes, e nevoie, pe lângă suport financiar și de foarte multă muncă, multă voință, determinare și transparență. Aceste atribute caracterizează echipa proiectului ”Promovarea parteneriatului în domeniul protecției mediului în satul Taraclia” constituită din persoane ce reprezintă direcția Liceului Teoretic “Ștefan cel Mare și Sfînt”, SRL “Bogatmos” precum și Primăria satului Taraclia, raionul Căușeni. Ideea proiectului cu genericul Eco-TaracliAa fost lansată de dna- Pelaghia Traci, directoarea liceului, consilieră locală, care este beneficiră a Programului Naţional de Mentorat pentru Femei Consiliere “INSPIR-O!”. Programul respectiv este realizat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, cu susţinerea Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), finanţat de Guvernul Suediei.

În cadrul acestui program, 27 de consiliere la primul mandat din diferite zone ale Republicii Mol­dova și-au propus să schimbe lucrurile în bine în localitățile lor. Astfel, beneficiind de instruire, suport dar și un grant de cca. 2000 de dolari 24 dintre ele au realizat diverse activități pentru a soluționa una din problemele stringente ale localității.

De unde a pornit această idee ambițioasă?

Fosta gunoiște din satul Taraclia până la proiect

De ani la rând, localitatea Taraclia din raionul Căușeni se confrunta cu un dezastru ecologic, care determina o reacție în lanț cu impact negativ asupra sănătății populației, precum și a aspectului localității. Gunoiștea neautorizată a localității se afla într-un vârf de deal, chiar în preajma caselor de locuit, a terenurilor agricole, a unuia dintre cele mai mari iazuri din sat, precum și a drumului central de acces, acesta fiind și traseu național de conexiune cu sudul țării. Astfel, deșeurile menajere au ajuns să împânzească toată localitatea până la hotarele satelor vecine și să fie cauza îmbolnăvirii localnicilor și a animalelor domestice de afecțiuni digestive, respiratorii, precum și ale sistemului imunitar. Problema era cunoscută de toți cetățenii, deseori era discutată la Consiliul Local, dar până în acest an nu au fost întreprinse acțiuni concrete pentru a scăpa de aceasta. Astfel, dna. Pelaghia Traci, în calitate de consilieră locală, a încurajat și antrenat comunitatea într-un exercițiu de solidaritate, demonstrând că nu doar insuficiența resurselor financiare a blocat soluționarea problemei. În calitate de participantă a programului “INSPIR-O!”, dna. consilieră beneficiază de instruire și sprijin de mentorat, începând cu etapa de identificare a problemei, scriere a proiectului și până la încheierea fazei de implementare a acestuia. Astfel, proiectul, lansat în luna aprilie curent, include un set de acțiuni cu scopul de a mobiliza cetățenii, de a identifica și valorifica resursele locale, precum și a consolida parteneriatul dintre instituțiile sociale, agenți economici și societate civilă. Rezultatul culminant al proiectului este lichidarea gunoiștii și plantarea unei fâșii forestiere pe terenul fostei gunoiști. Ceea ce taraclienilor le-a reușit cu succes în mai puțin de 2 luni! Termenul limită de finalizare a proiectului este luna august a acestui an. Dar cel mai important rezultat al acestei activităţi îl constituie schimbarea de atitudini a cetăţenilor, spiritul de solidaritate, mobilizarea localnicilor în scopul redresării situaţiei din comunitate.

 

Cum a fost mutat gunoiul din loc?

Așa au fost plantați copăceii

Mormanul de gunoi a fost practic înmormântat. Terenul, de în jur de 2 hectare, a fost nivelat, iar apoi a fost transportat suficient sol fertil, astfel fiind pregătită zona pentru plantarea unei fâșii forestiere. Tinerii din localitate au fost mobilizați să participe la colectarea deșeurilor care au mai rămas la suprafaţă după nivelarea fostei gunoiști. La rândul lor, cetățenii au fost informați despre amenajarea noii gunoiști autorizate, amplasată la o distanță rezonabilă de localitate, unde au început să fie depozitate deşeurile chiar din ziua lichidării fostei gunoiști.

Inițial, s-a preconizat plantarea a 1000 de arbori de diferite specii, din sursele grantului acordat. Însă cetățenii au plantat încă 1000 de arbori, pentru a acoperi suprafața nivelată. Astfel, 2000 de arbori vin să înlocuiască în mod paradoxal terenul care decenii la rând era numit și de satele din preajmă “rușinea Taracliei”. Apropo, toți puieții sunt verzi și plini de viața, pentru că zilnic mai sunt și udați.

 

Gata cu gunoiul pe la colț de strada!

Colectarea organizată a gunoiului

În cadrul proiectului s-a decis ca deșeurile din localitate să fie colectate și transportate în mod organizat. Cetățenii sunt informați în cadrul campaniei „Eco-TaracliA” despre acțiunile proiectului, despre posibilitatea și necesitatea participării fiecăruia în acțiuni de protecție a mediului. Pentru că tot ei au fost cei care cu mâinile lor au plantat fiecare copăcel din cei 2000. Pentru a se asigura că deşeurile colectate sunt  transportate la noua gunoiște și a atenționa cetățenii că vechea gunoiște si-a schimbat numele în “pădurice”, plantația este supravegheată continuu de un paznic, iar câteva indicatoare vizibile direcționează cetățenii către noua locaţie. Până la finele proiectului, cetățenii urmează să participe la un șir de acțiuni de salubrizare a localității și de conşitentizare a importanței protejării naturii. 

 

Taraclia va deveni și mai atractivă pentru turiști

Așa arată acum locul foștei gunoiști

Satul Taraclia cu cei peste 4000 de locuitori, este unic in Moldova și chiar în lume! Aici se găsește rezervaţia geo-paleontologică “Râpa lui Vişan” (sec. XIX), considerate una din cele mai importante atracții turistice naturale din Moldova, potrivit Asociaţiei de Dezvoltare a Turismului în Moldova. Taraclia este leagăn bogat de livezi și vii frumoase, variate, datorită gospodăriei agricole din localitate SRL “Bogatmos”. Satul este modernizat, dispune de iluminare stradală, drumuri care continuu se repară și se construiesc, astfel încât mai curând orășenii preferă să vină la Taraclia decât taraclienii să meargă la oraș. Aici activează un restaurant de toată frumusețea, un hotel după toate standardele, o cafenea modernă, câteva magazine în care găsești tot de ce ai nevoie, de la produse alimentare, până la mobilă şi tehnică modernă de orice fel. Mai activează și câteva brutării încât îti taie respirația mirosul de pâine proaspătă, care se lasă peste sat în zorii zilei. În Taraclia sunt oameni buni, gospodari, mîndri că trăiesc într-o localitate cu câțiva pași mai înainte decât alte localități din regiune. Iar curățenia și frumuseţea naturii căreia i-au declarat devotament și responsabilitate în cadrul campaniei “Eco-TaracliA” încununează cele anterior menționate și completează ca o carte de vizită pachetul turistic ideal pentru clipe frumoase petrecute la țară.

Pentru mai multe detalii despre proiect accesaţi: https://www.facebook.com/EcoTaracliaInspiro 

Oxana Traci-Bănăruc

Articol adaugat de: Oxana Traci-Banaruc