Reprezentanții celor 7 localități rurale selectate pentru acordarea suportului în elaborarea Strategiilor de dezvoltare socio-economică a localității pentru perioada 2016-2020 s-au întrunit astăzi la ADR Centru



Primarii celor 7 localități cîștigătoare la Concursul anunțat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru în parteneriat cu Centrul de Informare pentru Autoritățile Locale (Solidarity Fund PL in Moldova) au fost invitați astăzi, 20 iunie, la sediul ADR Centru unde s-a desfășurat o ședință de inițiere în vederea discutării etapelor elaborării Strategiilor de dezvoltare socio-economică a localității pentru perioada de programare 2016-2020, metodologiei utilizate, aspectelor tehnice ale procesului și modalității de colaborare a autorităților publice locale cu experții implicați în proces.

În urma evaluării formularelor depuse comisia a selectat drept cîștigătoare localitățile:

1. Cobusca Nouă, Anenii Noi

2. Oxentea, Dubăsari

3. Cotul Morii, Hîncești

4. Țareuca, Rezina

5. Zubrești, Strășeni

6. Verejeni, Telenești

7. Florițoaia Veche, Ungheni

Amintim că acest concurs s-a desfășurat în perioada 26.04.2016 - 11.05.2016 și a vizat localitățile rurale din Regiunea Centru (Anenii Noi, Călăraşi, Criuleni, Dubăsari, Hînceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Străşeni, Şoldăneşti, Teleneşti, Ungheni).  Astfel, la ADR Centru au fost depuse 45  de formulare din regiune. La selectarea localităților cîștigătoare, comisia a ținut cont de așa criterii precum numărul populației, prezența Planului urbanistic general, experiența de colaborare în cadrul proiectelor implementate și oportunitățile de dezvoltare a localității. Totodată, pentru a acoperi o arie geografică cît mai mare din regiune, a fost selectată cîte o singură localitate per raion.

Activitățile curente constituie prima etapă a unui proiect pilot, prin care se intenţionează testarea ideii de acordare a suportului pentru autoritățile locale în procesul de elaborare a documentelor de planificare locală, aplicat pentru un număr restrîns de entităţi, după care, în următorii ani, să fie replicat în celelalte regiuni.

Proiectul pilot este posibil datorită suportului generos al poporului american și polon oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone, implementat de Centrul de Informare pentru Autorităţile Locale/Solidarity Fun PL în Moldova în colaborare cu Agenţia de Dezvoltare Regională Centru.