Finalizarea ciclului de instruiri „Introducere în limbajul mimico-gestual”



Alianța Centrelor Comunitare de Acces la Informație și Instruire din Republica Moldova (Alianța INFONET), în parteneriat cu Asociația Surzilor din Republica Moldova au finalizat ciclul de instruiri „Introducere în limbajul mimico-gestual”. Seminarele de instrire au avut loc în perioada 21 martie – 16 mai 2016 și s-au desfășurat în cadrul proiectului „Edificarea unui „pod de comunicare” proactivă – demers pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități de auz”.

Principalii beneficiari de instruire au fost cadrele didactice din cele 6 instituții de învățământ special pentru persoane cu deficiențe auditive:

  • Şcoala specială pentru copiii hipoacuzici şi surditate tardivă nr.12 din municipiul Chişinău,
  • Şcoala-internat specială pentru copii hipoacuzici din s.Hîrbovăţ, r-nul Călăraşi,
  • Şcoala-internat specială pentru copii surzi şi hipoacuzici din Cahul,
  • Şcoala de meserii nr. 11 din municipiul Chişinău,
  • Grădinița nr. 167 pentru copii cu dizabilităţi multiple din municipiul Chișinău,
  • Casa pentru copii cu deficiențe de auz din municipiul Bălți.

web

De asemenea, la aceste instruiri au participat și părinți, bunici, preoți. Numărul total al beneficiarilor s-a ridicat la 138 de persoane, din care 120 femei și 18 bărbați. Instruirea a fost livrată de către 3 experţi din cadrul Asociaţiei Surzilor din Republica Moldova. Experţii sunt translatori în limbajul semnelor certificați de Ministerul Justiţiei.

În aceste instituții de învățământ activează peste 120 cadre didactice și își fac studiile 334 copii cu dizabilități de auz. Este destul de dificil să acoperi toate necesitățile de instruire în cadrul unui atelier de instruire de doar 2 zile, dar pe termen lung acest efort va fi susţinut de cursul de e-learning „Introducere în limbajul mimico-gestual”, care urmează să fie anunțat în următoarele zile pe o platformă digitală. Cadrele didactice din instituțiile de învățământ special pentru persoane cu deficiențe auditive, precum şi orice doritor vor putea, pe parcursul a 3 luni, să-şi aprofundeze cunoştinţele în domeniul limbajului mimico-gestual, pacurgînd lecție după lecție instruirea la distanță. 

Aceste activități vin acopere o necesitate stringentă din cadrul sistemului edicațional din Republica Moldova; vin să contribuie la consolidarea capacităților comunităţii persoanelor cu dizabilităţi de auz;  vin ca o mobilizare pe interior, pentru a spori gradul de accesibilitate și implicarea în viața comunitară, dar şi ca o deschidere spre exterior pentru a promova în societate conceptul limbajului mimico-gestual. Demersul general al acestui proiect presupune mai multe intervenţii pe domeniul aprofundării drepturilor omului cu scopul de a edifica un „pod de comunicare” între comunitatea respectivă și autorități şi de a contribui la incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi de auz.

Pentru informații suplimentare:

Victor Koroli, Director Proiect, +373 69252453, vkoroli@gmail.com

Natalia Babici, Prim Vice-Preşedinte, Asociația Surzilor din Republica Moldova, + 373 69371371, deaf.moldova@gmail.com

Această activitate este realizată de Alianța Centrelor Comunitare de Acces la Informație și Instruire din Republica Moldova (Alianța INFONET), în parteneriat cu Asociația Surzilor din Republica Moldova, în cadrul proiectului Edificarea unui „pod de comunicare” proactivă – demers pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități de auz, implementat cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

//