Femeile din Moldova ar putea fi reprezentate în organele de conducere în proporție de 40 la sută



În prezent, în Parlament, femeile sunt prezente în proporție de 20 la sută, în condițiile în care 52 procente din populația țarii sunt femei. Problema accesului femeilor în politică a fost abordată în cadrul Clubului de presă cu tema: „Femeile în politică – de ce batem pasul pe loc timp de 10 ani”. Evenimentul a avut loc marți, 29 martie, fiind organizat de de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Programul ONU ”Femeile în politică”.

”Petru lectura a doua a proiectului de lege privind egalitatea de gen, Comisia parlamentară pentru drepturile omului a acceptat cota de 40% de reprezentare a femeilor în organele de conducere”, a informat invitata Clubului de presă, vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici. Deputata s-a referit la cota minimă a femeilor care trebuie să fie respectată la formarea listelor de candidaţi pentru funcția de deputat, la formarea Guvernului şi a Biroului permanent al Parlamentului.

”Consider că deja este o acceptare din partea tuturor partidelor politice parlamentare de a vota proiectul, pentru că la ședința precedentă a Biroului permanent al Parlamentului, când a fost propusă introducerea pe ordinea de zi la una din următoarele ședințe, toate partidele au susținut această inițiativă”, a adăugat Palihovici.

Și Asya Varbanova, consilieră principală, Programul ONU „Femeile în politică” consideră primordială adoptarea proiectului, inclusiv pentru că asigurarea egalităţii de gen reprezintă şi un angajament al Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Făcând referire la practica internațională, ea a menționat că, în ultimii 20 de ani, numărul femeilor în organele legislative ale țărilor europene a crescut de la 11% la 22%.

”Statisticile demonstrează că, în țările în care s-a implementat cota de prezență a femeilor în politică, calitatea guvernării este una mai bună, iar nivelul corupției este mai scăzut. Mai mult, femeile adoptă decizii financiare mai bune, întrucât iau în considerare problemele tuturor categoriilor de populație și se axează pe decizii ce vizează domeniile educație sau sănătate”, a menționat Asya Varbanova.

Ideea a fost susținută de către Alexei Buzu – director executiv al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”. Potrivit acestuia, femeile din Moldova continuă să fie tratate diferit. Spre exemplu, sunt afectate chiar și de politicile salariale – în medie, spune el, o femeie pierde din cauza inegalității salariale 7620 de lei pe an. Potrivit lui Buzu, discriminarea gender va fi exclusă prin implementarea cotelor de reprezentare: ”Primul pas care trebuie făcut este introducerea cotelor, care ar fi un instrument de a democratiza partidele. Dar trebuie prevăzute și sancțiuni dure pentru nerespectarea prevederilor din legislație.”

Amintim că proiectul de lege privind asigurarea egalității de gen a fost aprobat în prima lectura de către Parlament în vara anului 2014, iar pentru a intra în vigoare, aleșii poporului urmează să îl aprobe și în lectura a doua, eventual, în una din săptămânile următoare. Între altele, proiectul mai prevede interzicerea publicității sexiste, oferirea concediului paternal și modificarea Legii presei, prin care publicaţiile periodice şi agenţiile de presă vor fi obligate să utilizeze un limbaj corect şi nediscriminatoriu. În context, experții au menționat importanța instituțiilor de presă în promovarea nediscriminării.