Apel către presă - Dacă nu opriți "publicitatea" locurilor și metodelor de suicid, provocați mai multe tragedii!



IMG_20160202_233607

În contextul numărului sporit al știrilor cu privire la tentative de suicid Linia Verde Antisuicid atenționeză presa despre inadmisibilitatea prezentării subectului în spectru senzațional, menționând locul și metoda de suicid și accentuînd un singur motiv, din care persoana ajunge în impas. Cercetările confirmă faptul că prezentarea eronată a știrilor duce la mărirea numărului tentativelor și a deceselor prin suicid.

Totodată abordarea unilaterală a motivelor suicidului distorsionează realitățile dure, cu care se confruntă oamenii în criza suicidară, contribuie la sporirea discriminării și umilirii acestora de către societatea neinformată și nepregătita să răspundă adecvat și empatic.

Iar știrile negative, tehnice fără accent pe încurajare, valoare a vieții, speranță și fără referire la serviciile de suport, inclusiv la Linia Antisuicid, induce în societate starea de panică și mărește suferința emoțională a persoanelor vulnerabile.

Încurajăm presa să manifeste prudență și să folosească puterea sa de influiență spre a cultiva o atitudine de speranță și de empatie în societate și să evite conștient și responsabil pericolul de a fi un agent de promovare a morții prin suicid.

Pentru consultări cu privire la conținutul corect al știrilor despre suicid sugerăm insistent să apelați la recomandările Ghidului pentru presă în prezentarea știrilor despre suicid http://mirt.md/ghidul-reflectarea-subiectului-suicidului-in-presa-varianta-electronica/

Pentru detalii și consultații apelați la Linia Verde Antisuicid, 060806623 info@pentruviata.md, www.pentruviata.md