Instruire pentru ONG-uri: Cum implementăm proiectele acceptate de Uniunea Europeană?



IDIS ”Viitorul” a desfășurat un seminar de instruire de două zile (21-22 decembrie) pentru 15 reprezentanți ai ONG, privind managementul proiectelor europene. Beneficiarii seminarului sunt instituții care deja  au câștigat concursul și au semnat contractele cu Autoritatea Contractantă (CE) în vederea implementării proiectelor propuse. Activitățile au loc în cadrul proiectului ”Civil Society. Dialogue for progress”, finanțat de Comisia Europeană.

În calitate de expert, a fost invitată Natasha Gospodjinacki, originară din Slovacia, cu o experiență de peste 20 de ani de consultanță în proiecte europene în țări din Europa, Asia, America Latină.

”Ne bucură faptul că la acest seminar sunt participanți/organizații care au participat anterior, în cadrul acestui proiect, la sesiunile de informare și seminarele pe pregătire a aplicațiilor. Astfel, acum putem vedea rezultatele activităților care s-au desfășurat cu puțin timp în urmă. Sperăm că și seminarul actual va consolida capacitățile participanților și îi va ajuta să implementeze cu succes proiectele care urmează să demareze și să aducă schimbări utile pentru beneficiari și pentru Republica Moldova”, a precizat Carolina Ungureanu, coordonatoarea proiectului.

Echipa RISE Moldova, beneficiară a seminarului, va lansa un proiect de Jurnalism calitativ pentru democrație, fiind primul proiect al echipei, finanțat de UE. Așa cum prevedeau condițiile de participare înainte de UE, echipa va lucra în consorțiu cu Juriștii pentru Drepturile Omului și un ONG media din stânga Nistrului.

”Pentru noi, acest seminar este foarte important pentru că deși proiectul nostru a fost acceptat de către Delegația UE în RM, încă sunt multe aspecte pe care nu le cunoaștem, avem multe lacune încă și trebuie să fim foarte atenți la planificarea exactă a activităților”, a menționat Dumitru Stoianov, reporter RISE Moldova.

Un alt ONG – Parteneriat pentru fiecare copil – va implementa, în consorțiu cu alte două ONG din Marea Britanie, un proiect care va oferi servicii de intervenție timpurie și suport preșcolar pentru copiii vulnerabili, cu nevoi speciale. În acest sens, ”vom implementa patru modele de lucru cu acești copii, astfel încât să fie pregătiți la vârsta școlară pentru a fi ușor integrați în mediul școlar. Cât privește cerințele Delegației UE, sunt destul de complexe și minuțioase. Din acest considerent, aceste seminare sunt foarte utile și ne ajută să planificăm eficient activitățile. Totodată, am avut posibilitatea să facem schimb de experiență cu ceilalți participanți”, a precizat Daniela Leahu, manager de proiect.