IDIS ”Viitorul” a lansat proiectul “Consolidarea participării femeilor reprezentante ale minorităților etnice în procesul de luare a deciziilor”



IDIS ”Viitorul” a lansat marți, 17 noiembrie, proiectul “Consolidarea participării femeilor reprezentante ale minorităților etnice în procesul de luare a deciziilor”.

Proiectul are drept scop consolidarea capacităților femeilor reprezentante ale minoritățile etnice în procesul de luare a deciziilor. Beneficiarele au fost selectate din localitățile cu cel mai mare număr de minorități etnice: Vulcănești, Ceadîr-Lunga, Edinet, Ocnița, Râșcani, Briceni, Dondușeni, Căușeni.

Ne dorim o implicare mai activă a femeilor în procesul de luare a deciziilor. IDIS are deja o experiență în acest domeniu de acordare a instruirii femeilor. În acest an am avut mai multe seminare, în special înainte de alegerile locale, unde am instruit femeile candidate la alegeri, dar și consilierele locale privind stabilirea unei agende de lucru. Prin acest program vom continua activitățile de consolidare a capacităților femeilor. Ne-am propus mai multe activități în 8 orașe în care există un import număr de minorități etnice, în mod special în Nordul țării”, a precizat Veaceslav Berbeca, coordonatorul proiectului.

Corneliu Ciurea, expert IDIS, a menționat că ”partenerii occidentali, de multe ori, ne sugerează că trebuie să schimbăm clasa politică. Acest proces nu se poate întâmpla instantaneu, este un proces lent. Vrem să implicăm în activitățile noastre atât reprezentante ale societății civile, cât și ale partidelor politice”.

Erica Zucec, expert gender, a dat exemplul Canadei, care are un guvern cu un număr egal de femei și bărbați. ”Sper și la noi în R. Moldova să putem vorbi curând despre asemenea performanțe. De ce se vorbește atât de mult despre egalitatea de gen? Pentru că este timpul. Este un grad de democratizare a societății, când femeile, care reprezintă 54% din populație, trebuie să fie prezente în instituții și funcții de conducere. Prezența femeilor crește potențialul economic al țării, crește responsabilitatea și sunt mai puțin coruptibile. Este timpul ca femeile să fie la același nivel cu bărbații și să ia parte la procesul de armonizare a țării”.

Proiectul este finanțat de Ambasada Canadei şi implementat de IDIS “Viitorul”.

Pentru detalii: Diana Lungu, responsabilă de comunicare; 0 22 221844; diana.lungu@viitorul.org