Sesiune de informare postelectorală la Colegiului Pedagogic “Mihai Eminescu”



La 28 septembrie 2015, a avut loc o sesiune de informare, la care au participat studenții Colegiului Pedagogic “Mihai Eminescu” din orașul Soroca, în cadrul proiectului „Viitorul ales de tineri”.

În cadrul sesiunii, tinerii și-au reamintit despre prevederile Codului Electoral și importanța participării la votare. Aceștia au fost informați despre rezultatele campaniei de informare și sensibilizare a tinerilor "Votul tău e cel mai tânăr", care s-a desfășurat inclusiv la instituția în care învață. Totodată, cei prezenți au fost puși la curent despre impactul campaniei și a activităților din cadrul proiectului „Viitorul ales de tineri” asupra participării tinerilor la vot.

Astfel, potrivit datelor prezentate de către Comisia Electorală Centrală, la solicitarea Centrului de Resurse pentru Tineret DACIA, în raionul Soroca au votat 39,683 cetățeni în primul tur. În al doilea tur s-au prezentat la urnele de vot 28,214 cetățeni. Turul II al alegerilor s-a desfășurat în 21 de localități din raionul Soroca.

Tabloul electoral pe categorii de vârsta arată în felul următor. În primul tur, din tinerii cu vârsta între 18 și 21 de ani au votat 3,84% sau 1,524. Dintre cei cu vârsta cuprinsă între 22-35 de ani au votat 19,28% sau 7,649. Mai active au fost persoanele cu vârsta între 51-70 ani, care au votat în procente 38,95 sau 15,457.

Decalajul dintre numărul de participare al tinerilor din primul tur și din al doilea este de câteva procente. Interesul tinerilor față de alegeri nu s-a micșorat, dar nici nu s-a mărit considerabil odată cu desfăşurarea celui de al doilea scrutin electoral.

Dacă vom realiza o comparație cu gradul de participare al tinerilor la scrutinele electorale pe republică, atunci putem considera că raionul Soroca deține un rezultat satisfăcător al participării tinerilor la vot.

Vă reamintim, că campania de informare și sensibilizare a tinerilor “Votul tău e cel mai tânăr„ a avut loc pe teritoriul raionului Soroca, înainte de alegerile locale generale, în cadrul proiectului ”Viitorul ales de tineri”. Activitățile din cadrul proiectului au creat oportunități de implicare a tinerilor în viața politică a societății și au stabilit un dialog deschis cu candidații electorali și liderii locali ai partidelor politice.

Trebuie de precizat că în cadrul campaniei de informare și sensibilizare a tinerilor "Votul tău e cel mai tânăr", care a avut loc în perioada preelectorală în localităţile raionului Soroca, au participat peste 1000 de tineri cu drept de vot, care au fost îndemnaţi de către tinerii lideri formatori de opinie să-şi exercite acest drept şi să nu fie indiferenţi de viitorul lor şi al comunităţii în care locuiesc.

Scopul proiectului ”Viitorul ales de tineri”, finanțat de Departamentul de Stat al SUA și implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA, este de a dezvolta oportunitățile de participare și implicare activă în viața comunităților pentru tinerii cu vârsta de până la 30 ani din localitățile raionului Soroca.