Dezbatere publică cu consilierii orășenești și raionali



Consilierii orășenești și raionali, cu vârsta de până la 30 de ani, aleși în urma alegerilor locale din iunie 2015, și-au împărtășit experiența cu tinerii în cadrul unei dezbateri publice cu genericul „Rezultatele participării tinerilor la alegerilor locale din 2015”, care a avut loc la 14 octombrie, în incinta Centrului de Resurse pentru Tineret DACIA, în cadrul proiectului “Viitorul ales de tineri”.

La prima etapă a dezbaterilor, tinerii din cadrul Consiliului Local al Tinerilor din Soroca, voluntari ai Centrului DACIA, alți tineri din raionul Soroca au fost informați despre efectele campaniei de informare și sensibilizare a tinerilor “Votul tău e cel mai tânăr” și a altor activități din cadrul proiectului, menite să motiveze tinerii să meargă la vot și să aleagă responsabil. Pe lângă acestea, celor prezenți li s-a comunicat rata de participare  a tinerilor din raionul Soroca la scrutinul electoral din acest an. La acest subiect, tinerii consilieri invitați la dezbatere au propus soluții pentru implicarea mai activă a tinerilor în viața politică a societății.

Pentru început, fiecare invitat a vorbit despre cum a ajuns să se implice în politică. Iraida Matei, consilier în cadrul Consiliului orășenesc Soroca, a spus că pe ea au ajutat-o mult informarea și implicarea în toate activitățile posibile, astfel ajungând de la un simplu membru de partid să fie reprezentanta acestuia în consiliu. Anastasia Televca a ținut să spună tinerilor că nu este atât de ușor precum pare să fii consilier. Acest angajament presupune să fii deschis în raport cu oamenii, să-i asculți, să consulți legislația în vigoare la diferite subiecte, să mergi în teritoriu și să ai un mod activ de viață. Consilierul raional, Dumitru Palamarciuc, a enumerat care ar fi avantajele unui consilier. “Având această funcție, am ocazia să aflu informația din prima sursă. Și anume, care este situația în oraș, problemele și ce putem face pentru a le rezolva. Sunt primul care află de propunerile consilierilor și alături de colegi luăm decizii în privința lor. În Consiliu avem mai multe fețe noi, după alegerile locale curente, ceea ce mă bucură mult”, a spus tânărul consilier în vârstă de 29 ani din Consiliul raional Soroca.

În schimb, se pot număra pe ambele mâini cazurile când în Consiliu se discută despre problemele tinerilor din oraș. Totuși, acestea sunt legate în mare parte de inițiativele și activitatea Centrului DACIA, care solicită anumite revendicări pentru a crea mai multe posibilități de implicare a tinerilor și de realizare.

Dumitru Palamarciuc a precizat că în acest an în calitate de consilieri activează mai mulți tineri în comparație cu anii precedenți. Acesta a specificat că oricine are dreptul să asiste la ședințele Consiliului raional sau orășenesc. Unul din reprezentanții Consiliului Local al Tinerilor din Soroca, Mihai Halupneac, a propus ca periodic, un tânăr delegat să fie prezent la aceste ședințe și să intervină ori să ia anumite informații care țin de activitatea Centrului DACIA și a consiliului de tineri.

În cadrul dezbaterii, tinerii au avut ocazia să adreseze întrebări și și-au exprimat deschis dorința de a avea un alt nivel de colaborare cu tinerii consilieri. Ei au solicitat ca să le fie apărate interesele, la care, invitații au răspuns afirmativ și i-au încurajat ca să vină cu inițiative către Consiliul local.

Pentru ca să avem mai mulți tineri decât persoane de vârsta a treia prezente la urnele de vot, participanții au căzut de acord cu faptul că trebuie să fie activi și să recunoască că fiecăruia îi revine o parte din responsabilitatea de a avea un oraș frumos și tânăr.

În contextul alegerilor locale din acest an, în raionul Soroca a fost desfășurată o amplă campanie de informare și sensibilizare a tinerilor „Votul tău e cel mai tânăr”, la care au participat peste o mie de tineri din localitățile raionului Soroca. acestea u fost desfășurate de către tinerii lideri formatori de opinie, instruiți în cadrul proiectului. De asemenea, prin intermediul cafenelei publice “Tinerii în rol de primar și consilier local” și dezbaterilor publice cu candidații electorali, tinerii au fost încurajați să meargă la vot și să se implice activ în viața politică a societății.

Vă reamintim, că potrivit datelor prezentate de către Comisia Electorală Centrală, la solicitarea Centrului de Resurse pentru Tineret DACIA, în raionul Soroca au votat 39,683 cetățeni în primul tur, iar în al doilea tur - 28,214 cetățeni. În primul tur, din tinerii cu vârsta între 18 și 21 de ani au votat 3,84% sau 1,524. Dintre cei cu vârsta cuprinsă între 22-35 de ani au votat 19,28% sau 7,649. Dintre persoanele cu vârsta între 51-70 ani au votat în procente 38,95 sau 15,457.

În urma alegerilor locale din 2015, din tinerii candidați la funcția de consilier au fost aleși 7 tineri cu vârsta de până la 30 de ani, dintre care doar un tânăr activează în Consiliul raional Soroca.

Activitățile date sunt organizate în cadrul proiectului “Viitorul ales de tineri”, implementat de Centrul DACIA și susținut financiar de Departamentul de Stat al SUA, care are drept scop dezvoltarea oportunităţilor de participare şi implicare activă în viaţa comunităţilor pentru tinerii cu vârsta de până la 30 ani din localităţile raionului Soroca.