Elevii și profesorii din orașul Ungheni sunt mai pregătiți să facă față situațiilor excepționale



image

Cu ocazia Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului de Dezastre, Primăria orașului Ungheni a organizat pe data de 14 octombrie 2015 masa rotundă “Fiind informat ești mai puternic în fața dezastrelor naturale”, dedicată instituțiilor preuniversitare din oraș. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Direcția Situații Excepționale Ungheni, cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Susținerea PNUD a fost oferită prin intermediul proiectului „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor în Moldova”.

Astfel, profesorii şi elevii sunt informaţi privind riscurile generatoare de dezastre naturale, regulile de comportament în momentul producerii acestora, precum și le sunt prezentate mijloacele de intervenție în caz de dezastre. În același timp, a fost organizat un concurs de desen cu genericul „Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”, la care au fost premiate 18 lucrări, iar 12 desene reprezentative au fost selectate și vor fi inserate într-un calendar pentru anul 2016.

 „Activitățile de sensibilizare a opiniei publice și de educare a cetățenilor privind necesitatea implementării măsurilor de prevenire și pregătire pentru a face față unor situații de urgență sunt extrem de importante și necesare. Ne-am dori foarte mult ca fiecare din Dvs. să transmită această informație și să participe activ în punerea în aplicare a cunoștințelor acumulate, astfel contribuind la dezvoltarea spiritului civic în rândul populației și informarea cetățenilor privind modul de comportare în cazul producerii unor dezastre”, a declarat Petru Langa, Viceprimarul orașului Ungheni.

Exercițiul de astăzi m-a făcut să înțeleg cît este de important să fii pregătit pentru situații excepționale. Astfel, fiind informată și pregătită astăzi, voi fi în siguranță mâine”, a menționat Ana-Maria Mostovei, elevă la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Ungheni.

Exerciţii similare au avut loc pe 12 octombrie la Bălți. Pe 13 octombrie a avut loc ceremonia de premiere a concursului de desen dedicat prevenirii dezastrelor, în cadrul Şcolii Securităţii a Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne.

Aceste evenimente sunt organizate în contextul Zilei Internaționale pentru Reducerea Riscului de Dezastre, care a fost instituită la 21 decembrie 2009 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru data de 13 octombrie a fiecărui an. Astfel, se contribuie la promovarea unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor dezastrelor. În anul 2015, Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului de Dezastre are ca temă educarea de abilități și promovarea de cunoștințe pentru protecția personală și a celor din jur.

Contact pentru mass-media

Liliana Tincu, Primăria Ungheni, tel. 069230563.