Procedura de selectare a candidatilor la functia de avocat parlamentar necesita imbunatatire



Organizatiile neguvernamentale pentru drepturile omului se arata ingrijorati de prestatia candidatilor la functia de avocat parlamentar si sustin ca procedura de selectare a acestora nu stimuleaza participarea candidatilor consacrati si recunoscuti in domeniul drepturilor omului. Totodata, organizatiile saluta deschiderea Parlamentului spre consultare cu societatea civila, transmite Info-Prim Neo cu referire la declaratia de presa a patru ONG-uri.

Organizatiile semnatare saluta deschiderea Parlamentului, comisiei juridice si comisiei pentru drepturile omului de a consulta organizatiile societatii civile in cadrul procesului de selectare a candidatilor la functia de avocat parlamentar. Informarea adecvata asupra candidaturilor, dar si asistarea reprezentantilor societatii civile la sedintele comisiilor specializare, depunerea memoriilor si avizelor, constituie o practica pozitiva. Aceasta demonstreaza aplicarea in practica a principiilor democ ratice de cooperare a Parlamentului cu societatea civila, constata ONG-urile.

Totodata, organizatiile se arata ingrijorate de prestatia unor candidati. În cadrul audierilor in comisia juridica, raspunzand la intrebarea “Care sunt 3-5 probleme principale ale drepturilor omului din R. Moldova?”, doar o parte din candidati au oferit un raspuns, mentionand doar 1-2 probleme. Nici unul din candidati nu s-a referit la rapoartele anuale privind respectarea drepturilor omului in R. Moldova, elaborate de Centrul pentru Drepturile Omului (CDO) in plenul Parlamentului. La intrebarea „Cum vedeti cooperarea cu organizatiile neguvernamentale de drepturile omului?”, un candidat s-a referit la propria experienta de activitate in cadrul unor partide politice, denotand cel putin nivelul rudimentar de intelegere a limbii de stat. Majoritatea candidatilor au evitat raspunsuri la intrebarea „Care este viziunea dvs. pentru imbunatatirea situatiei si in particular rolul CDO in acest context?”.

Organizatiile invita Parlamentul sa supuna dezbaterilor publice candidaturile propuse in cadrul sesiunii plenare. De asemenea, recomanda crearea unui grup de lucru, cu participarea reprezentantilor societatii civile specializate pentru a elabora recomandari de imbunatatire a procesul de selectare a avocatilor parlamentari.

Declaratia este semnata de Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO), Asociatia „Promo-lex”, Institutul pentru Drepturile Omului si Centrul National al Romilor.

La 16 septembrie, aceleasi organizatii si-au exprimat, intr-o conferinta de presa, ingrijorarile privitor la lipsa de transparenta a Parlamentului in selectarea candidaturilor pentru functia de avocati parlamentari din cadrul CDO.

www.info-prim.md