Noi perspective pentru tinerii din Republica Moldova



10_22_2008_1.jpg"În Republica Moldova exista tendinta tinerilor de a se dezvolta din mai multe perspective si a ocupa un loc important in societate. În acest caz se face necesara recurgerea la o metoda «mai sistematica de dezvoltare», care poate fi realizata prin proiectul «iLeader», «care-si propune dezvoltarea tinerilor nu atat doar pe plan profesional, cat si de atitudine si comportament". Declaratiile au fost facute in cadrul conferinte de presa de prezentare a proiectului de catre Cristian Ziliberberg, consultant la Centrul de Instruire si Consultanta Organizationala. Proiectul est desfasurat de Asociatia Internationala a Studentilor la Stiintele Economice si Comerciale(AIESEC) Moldova si sustinut financiar de Ambasada Statelor Unite ale Americii, proiectul este orientat spre consolidarea simtului liderismului civic in randul tinerilor din republica.

Potrivit lui Nicolae Tarlapan, responsabil Relatii cu Medi a, participantii proiectului sunt tineri lideri cu varsta cuprinsa intre 18-25 ani, din Republica Moldova, inclusiv din Transnistria si UTA Gagauzia care au experienta de liderism (sunt sau au fost lideri de ONG-uri, coordonatori de proiecte) sau tineri care au potential si motivatie inalta de a-si consolida abilitatile de liderism.

Proiectul „iLeader” are scopul de a crea un mediu favorabil schimbului de informatii si experiente din domeniul liderismului, precum si stabilirea unor legaturi de cooperare intre tinerii lideri din Republica Moldova, in vederea contribuirii lor ulterioare la schimbarile pozitive din societate.

Activitatea de baza in cadrul proiectului este „Forumul Tinerilor Lideri”, care se va constitui din traininguri, studii de caz si workshopuri asupra diferitor aspecte ale liderismului si se va desfasura in perioada 6-9 noiembrie. În cadrul acestui Forum participantii vor avea oportunitatea de a-si consolida cuno stintele si abilitatile de liderism, de a stabili colaborari cu membrii altor ONG-uri.

Pavel Moraru, responsabil de agenda si de training-urile care vor avea loc in cadrul proiectului, spune ca este vorba de un proces foarte intens de a educa anumiti lideri, aflat abia la prima etapa. Iar in cele doar patru zile se va incerca sa fie atinse trei arii ale lidershipului, si anume: liderul din interiorul meu, lidershipul in echipa si lidership-ul organizational.

Participantii proiectului vor avea de asemenea ocazia de a se intilni si discuta cu oaspetii Forumului, reprezentanti notorii din domeniul politic, de afaceri, academic si asociativ, printre care Primarul general Dorin Chirtoaca, Presedentele Parlamentului Marian Lupu, rectorul ASEM Grigore Belostecinic, precum si reprezentanti de la Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare(PNUD) si de la Ambasada SUA la Chisinau.

Dupa finalizarea Forumului, participantii vor avea posibilitatea de a pune in practica cunostintele acumulate, prin propunerea si implementarea unor initiative ce ar aduce schimbari pozitive in organizatiile si comunitatile lor. Cele mai bune initiative vor fi premiate si sustinute de catre AIESEC, iar patru din cele mai bune proiecte vor beneficia de un suport financiar a cate 400 de dolari fiecare.

AIESEC este recunoscuta de ONU ca fiind una din cele mai mari organizatii de tineri din lume, care au drept scop descoperirea si dezvoltarea potentialului uman cu impact pozitiv in societate. AIESEC este raspandita in 105 tari din lume si ofera un numar mare de posibilitati tinerilor si anume: stagii de practica peste hotare, participari la conferinte nationale si internationale, interactiune cu diverse culturi s.a.


www.info-prim.md