Instruirea tinerilor din Moscovei şi Karmanovo în tabăra ”Romantica” din Moscovei



IMG 20150808 112210

Proiectul ”Prin liderismul tinerilor – spre schimbări regionale pe ambele maluri ale Nistrului”  este iniţiativa Asociaţiei Obştească 

Activitatea face parte din planul aprobat de către Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova – în cadrul „ARTENA” din Cahul în parteneriat cu PN ”Centrul de dezvoltare economică ”Грани будущего” care are drep scop implicarea a 24 tineri de pe ambele maluri ale Nistrului, cu vârsta cuprinsă între 14-25 ani în procesul de luarea deciziilor la nivel local, prin incurajarea participării civice si politice a tinerilor şi liderilor de tineret din satele: Karmanova dinTransnistria şi Moscovei (raionul Cahul).

programului de granturi mici pentru democrație.

La instruirea, desfaşurate în zilele 7-8 august 2015  au participat 28 de tineri: 16 tineri din Moscovei şi 12 tineri din Karmanova, care cu ajutorul Consiliului Raional Cahul - au fost cazaţi în tabăra “Romantica”.

Formatorii locali: Natalia Crasilnicov (AO “ARTENA”) şi Andriana Ivanişin (AO “Moldactiv”) - au prezentat la general proiectul, menţionând ce activităţi sunt preconizate, apoi - folosind metode non-formale – au petrecut exerciţii de cunoştinţă şi de consolidare a grupului. Tinerii au avut parte de activități interactive și energizante, au avut acces la informație nouă care le va fi utilă pe viitor. Participanţii la instruire - în scurt timp au aflat multe lucruri unul despre altul şi au reuşit să se împrietenească.

Instruirea cu tematica “Activismul civic” şi “Identificarea problemelor locale” au petrecut-o trainerii calificaţi din Transnistria: Iulia Sîrbu şi Stanislav Goncear, care au venit cu un program divers, constructiv, cu finalităţi clare, încadrând un spectru larg de subiecte abordate (unele la cererea participanţilor). Metodele de lucru a moderatorilor au fost apreciate cu un înalt calificativ de toţi participanţii acestei instruiri, dat fiind faptului că trainingurile au fost constituite din metode interactive de lucru,  care mereu au alternat cu discuţii, situaţii de problemă, transpunerea experienţei personale şi profesionale, sumarizări şi concluzii finale pentru fiecare întrebare discutată individual şi în grup.

După orele de studii, în prima zi, 7 august – beneficiarii proiectului au vizionat un concert, prezentat de tinerii din tabără, apoi au dansat la discoteca, organizată de conducerea taberei.

În a doua zi – în cadrul orelor practice la activismul civic – tinerii au oformat 2 banere de promovare a proiectului cu simbolul Ambasadei SUA în Republica Moldova, AO „ARTENA” şi PN ”Centrul de dezvoltare economică ”Грани будущего”, apoi au văruit copacii din faţa taberei.

La activitățile organizate în tabăra ”Romantica”, a participat activ voluntarul Corpului Păcii SUA - Patrick Withrow, responsabil de vizualizarea proiectului.

Pe parcursul celor 2 zile moderatorii împreună cu tinerii  au realizat obiectivele propuse. Tinerii au conştientizat rolul lor in schimbarea şi dezvoltarea satelor. În final – beneficiarii proiectului  au făcut schimb de adrese pentru a comunica în continuare.

Următorul  training de instruire „Scrierea proiectelor si atragerea fondurilor” se va desfăsura în luna septembrie 2015. De data aceasta tinerii din Moscovei se vor deplasa la Karmanovo, vor vizita primăria, vor poposi pe meleagul colegilor de proiect.

flag e1370480414150

Acest proiect este realizat de AO ”ARTENA” din Cahul în parteneriat cu PN ”Centrul de dezvoltare economică ”Гранибудущего” cu suportul financiar, oferit de Ambasada SUA în Republica Moldova.

Pentru mai multe informaţii privind proiectul ”Prin liderismul tinerilor – spre schimbări regionale pe ambele maluri ale Nistrului” – contactați echipa proiectului:

 


AO ARTENA

Contacte:

Tel: (373 299) 27617, 25435;

Mob: 078361516;

E-mail: artena@mail.ru

https://www.facebook.com/artena.md

Persoana de contact: Natalia

Crasilnicov

 

ao artena