Societatea civila protesteaza din nou impotriva intimidarii jurnalistilor



Organizatiile neguvernamentale de media protesteaza impotriva comportamentului abuziv al angajaiilor structurilor paramilitare ale statului in raport cu jurnalistii aflati in exercitiul functiunii. Pozitia este formulata printr-o declaratie semnata de Asociatia Presei Independente, Centrul Independent de Jurnalism, Centrul de Investigatii Jurnalistice, Asociatia Presei Electronice, Centrul Tanarului Jurnalist din Moldova, Centrul „Acces-info", Uniunea Jurnalistilor din Moldova, Comitetul pentru Libertatea Presei.

Potrivit declaratiei, vineri, 10 octombrie, reporterul saptamanalului de investigatie „Ziarul de Garda", Veronica Russu, a fost intimidata de gardienii care insoteau un inculpat in sala de judecata a Judecatoriei Militare Chisinau. Fara sa aiba acest drept, gardienii i-au cerut legitimatia pentru a o verifica, iar apoi i-au interzis sa faca fotografii, cu toate ca jurnalista avea permisiunea pretedintelui instantei sa fotografieze.

Sambata, 11 octombrie, cameramanul postului de televiziune pe internet JurnalTV, Vasile Costiuc, a fost impiedicat de garda de corp a Presedintelui R. Moldova sa filmeze in Piata Marii Adunari Nationale in momentul cand Vladimir Voronin trecea pe la carciumile improvizate cu ocazia Zilei Nationale a Vinului. Mai mult decat atat, operatorul a fost retinut de persoane in civil si plimbat cu masina cateva zeci de minute, timp in care au vizionat materialul video filmat. Ulterior, cameramanului i s-a sugerat insistent sa plece acasa.

ONG-urile de media cer incetarea imediata a actiunilor de intimidare a jurnalistilor de catre angajatii structurilor de forta si a celor paramilitare. De asemenea, acestea cer conducatorilor Serviciului Protectie si Paza de Stat, Directiei trupelor de paza, supraveghere si escortare a Departamentului Institutiilor Penitenciare, ai altor structuri paramilitare ale statului sa-si instruiasca angajatii privind drepturile si obligatiile ce le revin in raport cu jurnalistii care se afla in exercitiul functiunii. 

 

Info-Prim Neo