Discuţii la Radio Moldova Tineret despre educaţia non-formală a tinerilor



Institutul de Instruire in Dezvoltare MilleniuMInstitutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM” a participat la data de 31 iulie 2015, în cadrul emisiunii Fierbinte Show, organizată de către Radio Moldova Tineret, unde au fost prezentate activităţile din cadrul proiectului  “Promovarea educaţiei non-formale de calitate în domeniul tineret în Republica Moldova”.

Prezentatoarea Ana-Maria Pancu ne-a invitat la o discuţie pentru a afla despre evoluţia educaţiei non-formale în Republica Moldova şi activităţile Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM” în acest domeniu.

La emisiune au participat: Rodica Catareu, Consultant în cadrul Ministerului Tineret şi Sport al Republicii Moldova, Vitalie Cîrhană, Director, Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, Ana Bezărău, Coordonator de proiect, Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, Yadigar Karahan, Aliona Plăcintă, Vlad Caragia şi Victor Artene, participanţi în cadrul proiectului “Promovarea educaţiei non-formale de calitate în domeniul tineret în Republica Moldova”.

În cadrul discuţiei Vitalie Cîrhană, a făcut o retrospectivă privind evoluţia educaţiei non-formale în Republica Moldova şi obiectivele proiectului implementat cu suportul financiar al Ministerului Tineretului şi Sportului.

Rodica Catareu, a menţionat că educaţia non-formală este o prioritate în cadrul Strategiei de Dezvoltare a Sectorului de Tineret 2020 şi promovarea calităţii acesteia va spori calitatea serviciilor prestate de către  organizaţiile de tineret din ţară.  

Ulterior participanţii la Cursul de Lungă Durată în Formare de Formatori, parte componentă a proiectului, şi-au exprimat impresiile.

„Pentru mine personal participarea în cadrul proiectului dat înseamnă posibilitatea de a înţelege care totuşi sunt competenţele necesare ale unui formator şi cum pot fi măsurate acestea. Aceste proiect este mai întîi de toate un examen al propriilor mele competenţe atît pe plan profesional cît şi personal.” Aliona Plăcintă, participantă în cadrul proiectului.

Vlad Caragea a declarat că pentru el acest proiect este o ocazie de a cunoaşte şi a percepe conceptul de educaţie non-formală, iar prin tema pentru acasă, care le este propusă tuturor participanţilor, are ocazia să transmită informaţiile însuşite tinerilor voluntari, cu care lucrează în cadrul Asociaţiei Obşteşti „Radio Datina”.

La nivel european educaţia non-formală are mai multe forme de reprezentare, una dintre care fiind Serviciul European de Voluntariat (SEV). La acest capitol Yadigar Karahan, voluntar  SEV în Republica Moldova a comunicat: “Încă nu am reuşit să cunosc bine această ţară, dar cu certitudine avem nu doar culturi ci şi valori diferite, probabil de acesta sunt tentat să cunosc cît mai multe despre Moldova, lucru pe care îl fac fiind voluntar în cadrul Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”.

Proiectul „Promovarea educaţiei non-formale de calitate în domeniul tineret în Republica Moldova” este implementat de Institutul de Instruire în Dezvoltare “MilleniuM”, cu suportul financiar oferit de către Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova în cadrul Programului de Granturi 2015.