Tinerii din Cosăuți au fost informați despre importanța propriului vot



DSC 1574Un tânăr din 25 de participanți ar vota pentru amendarea persoanelor care nu merg la vot. Participantul a argumentat alegerea sa, prin faptul că, aceste măsuri ar înlesni schimbările de atitudine ale cetățenilor în privința participării la alegeri. În schimb, majoritatea elevilor din Gimnaziul Cosăuți au fost de părere că, dacă nu mergi să votezi, votul tău ar putea fi furat.

Elevii au menționat în cadrul sesiunii de informare desfășurate în cadrul proiectului ”Viitorul ales de tineri”, că cunosc faptul că, în cadrul scrutinului electoral anterior, o parte din voturi au fost oferite ilegal, în favoarea unui partid. Informația furnizată de către tinerii lideri formatori de opinie a fost oportună pentru ei, aceasta ajutându-i să distingă care sunt drepturile alegătorului și cele mai des întâlnite încălcări, care trebuie evitate.

“Tinerii au fost foarte activi. La începutul seminarului am avut emoții cu colega mea, dar pe parcursul treningului, am făcut cunoștință cu participanții și s-a mai echilibrat atmosfera. Am avut o comunicare de la egal la egal. Tinerii au înțeles că votul lor contează și că trebuie de mers la votare”, spune Ion Zama, tânăr lider formator de opinie în cadrul proiectului ”Viitorul ales de tineri”, care ne-a mai împărtășit că, aceste informații trebuie comunicate tinerilor încă din ciclul gimnazial, pentru cultivarea responsabilității civice.

Participanții au primit și câte un pliant despre proiect și ceea ce trebuie să cunoască despre procesul electoral. „Votul tău e cel mai tânăr!” este motoul campaniei de informare și sensibilizare a tinerilor, care se desfășoară în luna curentă în localitățile raionului Soroca.

Proiectul ”Viitorul ales de tineri”, este finanțat de Departamentul de Stat și implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA.