Declaratie in legatura cu actiunile de hartuire semnalate de redactia Ziarului de Garda



Organizatiile neguvernamentale din domeniul mass-media isi exprima ingrijorarea profunda in legatura cu actiunile de hartuire si intimidare, semnalate de jurnalistii de la saptamanalul de investigatii Ziarul de Garda.

Jurnalistii Ziarului de Garda au declarat ca, dupa publicarea la 4 septembrie a articolului „Vara torida la SIS" care relata despre tineri care au fost contactati de un colaborator al Serviciului de Informatii si Securitate care a incercat sa-i racoleze intr-o misiune, redactia ziarului a fost supusa unor presiuni si atacuri telefonice si electronice. Aceste actiuni se repeta zilnic, persoane neidentificate amenintand ca stiu numele reporterilor care au scris articolul, adresele de domiciliu ale acestora, pe membrii familiilor lor, ca le sunt ascultate telefoanele, le este citita corespondenta electronica si ca vor „avea probleme cu SIS-ul".

Articolul 10 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, precum si articolul 32 din Constitutie garanteaza dreptul persoanei la libertatea de exprimare, iar institutiile europene, inclusiv CEDO, au reafirmat in repetate randuri ca jurnalistii au dreptul si obligatia de a reflecta in presa chestiunile de interes public care le devin cunoscute. Mai mult, conform articolului 1 din Legea presei, statul ar trebui sa garanteze tuturor persoanelor dreptul la exprimarea libera a opiniilor si ideilor, la informare veridica asupra evenimentelor din viata interna si cea internationala.

Cerem Guvernului, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciului de Informatii si Securitate sa asigure protectia jurnalistilor de la Ziarul de Garda, sa identifice si sa pedepseasca persoanele care comit actiuni de limitare a dreptului la informare si libera exprimare.

Facem apel catre societatea civila, partidele politice, reprezentantii europeni sa se solidarizeze cu jurnalistii intimidati si sa se opuna tendintelor de suprimare a pluralismului si libertatii cuvantului in Republica Moldova.

Cerem organelor abilitate sa investigheze acest caz si, daca vor fi gasite persoane vinovate de limitarea nejustificata a dreptului la informare si libera exprimare sa fie pedepsite conform legii.

Centrul Independent de Jurnalism
Asociatia Presei Independente
Asociatia Presei Electronice
Centrul de Investigatii Jurnalistice
Centrul Tanarului Jurnalist
Uniunea Jurnalistilor din Moldova
Centrul „Acces-Info"