Au inceput cursurile la Scoala de Studii Avansate in Jurnalism



La 1 septembrie au inceput cursurile la Scoala de Studii Avansate in Jurnalism. 19 tineri si tinere vor invata timp de zece luni, in regim de redactie, standardele si practicile jurnalismului occidental si felul in care acestea pot fi aplicate in Republica Moldova.

Ceremonia de deschidere a anului de studii a avut loc in prezenta instructorilor Alexandru Cantar (Radio BBC), Eugen Rabca (APEL), Sorina Stefarta (Timpul), Vasile Botnaru (Radio Europa Libera), Vlad Bercu (Business Expert), Petru Macovei (Asociatia Presei Independente).

Planul de studii pentru anul 2008-2009 a fost modificat tinand cont de observatiile si sugestiile instructorilor si studentilor din primele doua promotii. Acesta a fost coordonat cu Frank van Vree, decanul Facultatii de Jurnalism a Universitatii din Amsterdam, Olanda, care a oferit asistenta scolii pentru imbunatatirea procesului de studii.

Programul nou cuprinde mai multe materii integrate in module si contine doua cursuri noi: Jurnalism despre stiinta si mediu si Norme de editare. Practica a fost transferata la sfarsitul anului de studii pentru a le oferi studentilor posibilitatea de a-si testa capacitatile in institutiile media unde vor sa lucreze.

Tot in prima zi de studii a fost organizata o intalnire intre actualii si fostii studenti ai scolii. Absolventii celor doua promotii anterioare au impartasit noilor colegi din experienta lor si le-au oferit sfaturi cum sa depaseasca dificultatile care-i asteapta in imbratisarea profesiei de jurnalist.

Scoala de Studii Avansate in Jurnalism a fost lansata la 4 septembrie 2006 cu scopul de a pregati jurnalisti universali pentru mass media din Republica Moldova. Scoala este un proiect desfasurat in comun de institutiile partenere Centrul Independent de Jurnalism din Chisinau, Scoala de Jurnalism din Missouri, SUA, si Centrul de Formare si Perfectionare a Jurnalistilor din Paris, Franta. Proiectul este finantat de Programul MATRA al Ministerului olandez de Externe, implementat prin intermediul organizatiei Press Now.

Pentru mai multe informatii:
www.scoaladejurnalism.md
Vitalie Dogaru, coordonator academic al Scolii de Studii Avnasate in Jurnalism
Tel. 213652, vdogaru@scoaladejurnalism.md

 

Sursa: www.ijc.md