Al 7-lea atelier în sectorul Aprovizionării cu Apă și de Canalizare pentru Regiunea Centru



DSC 0046

La 17 martie curent, în orașul Chișinău, s-a desfășurat cel de-al 7-lea atelier de lucru în domeniul Aprovizionare cu Apă și de Canalizare (AAC) pentru Regiunea de Dezvoltare Centru (RDC).

Întrunirea a fost organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor şi Agenția de Dezvoltare Regională Centru. Aceste activități  au loc cu sprijinul Guvernului Germaniei, în cadrul proiectului MSPL, Guvernului Suediei și a Uniunii Europene.

Atelierul a întrunit reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), membrii  Grupului de Lucru Regional Sectorial(GLST) constituit din reprezentanți ai MDRC, Ministerului Mediului(MM) și administrațiilor publice de nivelul II din centrul țării, reprezentanți ai operatorilor de apă din Regiune și reprezentanți ai GIZ.

Membrii (GLRS)  au discutat cu privire la pașii următori în ceea ce privește implementarea Programului Regional Sectorial (PRS) și principiile de formare a grupurilor de lucru pe proiecte (GLP) în sectorul AAC.

Participanții au făcut cunoștință cu rezultatele Comisiei Interministeriale în domeniul AAC care s-a desfășutat pe data de 11 februarie curent .

În timpul ședinței , Marina Gîra, specialist în cadrul secției Managementul Proiectelor din cadrul ADR Centru, a prezentat membrilor GLRS informații referitoare la Formarea și activitatea Grupurilor de lucru pe proiecte. Astfel, în RDC vor fi formate 5 grupuri de lucru pe proiect, cîte unul pentru fiecare din cele 5 proiecte prioritizate. Aceste 5 Concepte de proiecte viabile(CPV) sînt pentru raioanele Ialoveni, Hîncești, Călărași, Ungheni, Strășeni.

Experții oferiți de GIZ au oferit detalii cu privire la completarea chestionarelor pentru studiu de fezabilitate a celor 5 proiecte prioritizate.

Ca rezultat, a acestor întruniri se urmărește elaborarea unui portofoliu de proiecte investiţionale la nivel regional. Procesul de planificare este realizat de către Grupul de Lucru Regional Sectorial constituit din reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Mediului, Consiliilor Raionale, ghidați de experți naționali și internaționali.

În cadrul atelierului de lucru nr. 6 în sectorul AAC, desfășurat pe data de 05 mai 2014 participanții la sesiune s-au familiarizat cu Programului Regional Sectorial din sectorul AAC din Regiunea de Dezvoltare Centru. Ulterior, la data de 6 iunie 2014 a fost aprobat PRS-ul În AAC de către Consiliul regional de dezvoltare Centru.