Tinerii consumatori de media au învăţat să se informeze corect din presă, în cadrul unui proiect implementat de CJI



Peste 650 de liceeni și studenți de la instituțiile de învățământ din țară au participat la lecțiile de educație mediatică, organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în perioada aprilie 2014 – februarie 2015. Proiectul, destinat exclusiv consumatorilor de media, a fost realizat în parteneriat cu postul de radio Europa Liberă şi şi-a propus să contribuie la consolidarea democrației prin cultivarea gândirii critice a tinerilor cetățeni din R. Moldova.

Astfel, CJI a desfăşurat un şir de întâlniri la mai multe universități și licee, în cadrul cărora jurnaliștii de la Radio Europa Liberă au discutat cu studenții și elevii despre presă și rolul acesteia în societate,  despre manipulare, propagandă și dezinformare. În timpul acestor activităţi, experții au examinat împreună cu tinerii diferite mostre de jurnalism profesionist  sau neprofesionist, sub forma unor studii de caz. Participanții au aflat despre regula de aur a celor două surse independente într-o ştire, despre obligativitatea de a separa faptele de opinii, precum şi despre alte îndatoriri profesionale ale jurnaliştilor, care fac diferenţa dintre un material de presă obiectiv şi unul manipulator.

”Astfel de lecții sunt foarte necesare, deoarece elevii sunt încurajați să se informeze corect și să-și creieze propria imagine despre evenimentele din țară și de peste hotare. Avem nevoie de asemenea lecţii de educație mediatică pentru a forma o societate cu spirit civic bine dezvoltat”, a menţionat Cristian Constanda, elev în clasa a XI-a de la Liceul Teoretic ”Ion Creangă” din Florești.

”Educația mediatică pentru tinerii din R. Moldova este un proiect extrem de util. Zi de zi ne confruntăm cu problema manipulării prin intermediul mass-media. Noi, tinerii, suntem cei mai predispuși la manipulare. Astăzi am învățat cum se scrie o știre şi, totodată, cum să stabilim veridicitatea unei știri”, a fost de părere Valentina Iorga, elevă la Liceul  “Constantin Spătaru” din Leova.  

CJI a organizat lecții de educație mediatică în Chișinău, Ialoveni, Criuleni, Anenii-noi, Leova, Hâncești, Nisporeni, Căușeni, Florești, Cimișlia, Călărași, Ungheni și alte localități.

Proiectul "Promovarea  educației mediatice în rîndurile cetățenilor " ("Promoting media literacy among Moldovan citizens") este implementat de CJI, în perioada martie 2014 – aprilie 2015, cu susţinerea financiară a Ambasadei Statelor Unite ale Americii  în Moldova.