„Iubește-ți râul!”: Flash-mob în centrul capitalei pentru stoparea poluării râurilor (FOTO)



Fenomenul de poluare a râurilor cu ape reziduale netratate este unul din de în ce mai preocupant, iar pentru a aduce această problemă în vizorul tuturor circa 100 de liceeni, precum și Reţeaua de Dezvoltare şi Cooperare din Europa de Est, Reţeaua tinerilor „Iubeşte-ţi râul!” și CRCT Gutta-Club, au organizat un flash-mob în Piața Marii Adunări Naționale.

Aceștia au solicitat autorităţilor, prin intermediul acțiunii, implicare activă în soluţionarea urgentă a problemei lipsei staţiilor de epurare pe întreg teritoriul țării. 

Timp de 5 minute, tinerii au demonstrat cum sunt poluate râurile, precum și ce măsuri trebuie de interprins pentru a ajune la standartele europene de mediu. Flash-mobul s-a încheiat prin îndemnul unanim „Iubește-ți râul!”.

Cei prezenți la flash-mob s-au arătat încântați de manifestația din Piața Marii Adunări Naționale. „Mă bucur foarte mult că tot mai des se organizează astfel de acțiuni pentru a sensibiliza cetățenii asupra problemelor de mediu și, în special, cele legate de apă”, a mărturisit Alexandru, unul dintre spectatori.

Organizatorii susțin că scopul principal al acestei manifestații este de a atrage atenția factorilor de decizie și de a convinge oamenii activi, capabili să pună presiune pe autoritățile publice, despre necesitatea investițiilor în construcția și întreținerea sistemelor de canalizare și a stațiilor de epurare.

„Omul, înțelegând circuitul apei, din natură la robinet și înapoi, începe să-și inventarieze modul de utilizare a apei, detergenții pe care-i folosește pentru spălat, nivelul lor de toxicitate pentru că toate acestea au șansa să se întoarcă fie în farfuria noastră, fie în cana noastră cu apă”, a declarat Iuliana Cantaragiu, expert proiecte la Centrul Național de Mediu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 În această vară specialiștii promit extinderea campaniilor de sensibilizare asupra problemelor din bazinul acvatic al Republicii Moldova prin inițiative de salubrizare pe albiile a două râuri - unul la nord, altul la sudul țării.

„Vom instrui și noii primari din republică în domeniul legislației de mediu corespunzător responsabilităților sale. Împreună cu un grup de tineri de la nordul republicii vom face o scurtă expediție pe râul Ciuhur, unde îi vom antrena în activism civic și în depistarea contravențiilor de mediu și apelarea la organele competente pentru combaterea lor”, a adăugat Iuliana Cantaragiu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa: www.zugo.md