În finalul proiectului “Asistenţă juridică pentru o societate democratică în Sud-Estul Republicii Moldova”



Pe data de 23 ianuarie a avut loc conferinţa de evaluare a proiectului “Asistenţă juridică pentru o societate democratică în Sud-Estul Republicii Moldova”, implementat de către Centrul Informaţional Tighina (ONG) cu suportul financiar din partea Fundaţiei Europene pentru Democraţie. La eveniment au fost discutate problemele cu care se confruntă persoanele vulnerabile din regiune şi izvoarele acestora, studii de caz, au fost evaluate rezultatele proiectului, s-a discutat despre dificultăţile şi reuşitele, nivelul de implicare al partenerilor şi grupului ţintă în activităţi, nivelul de realizare al obiectivelor propuse.

La eveniment au participat reprezentanţi ai administraţiilor publice locale din raioanele Căuşeni şi Ştefan Vodă, sectorului asociativ, Procuratură, mass media, beneficiari, finanţatorii proiectului.

După cum a menţionat vice-preşedintele raionului Căuşeni Dl Sergiu Gogu, APL de nivel I şi II din raionul Căuşeni au însemnat o creştere a numărului de cereri şi petiţii adresate administraţiilor locale din partea cetăţenilor întru soluţionarea anumitor probleme. Este evidentă o creştere a nivelului de informare juridică al populaţiei din regiune şi un interes sporit pentru a proteja drepturile. Proiectul a dezvoltat la beneficiari spiritul de cetăţean cu drepturi depline şi a impulsionat grupurile vulnerabile să se pronunţe pentru drepturile lor şi să iniţieze acţiuni pentru a proteja interesele personale şi de familie.

Participanţii la eveniment s-au împărtăşit cu experienţa acumulată în cadrul proiectului, au discutat despre situaţiile în care au fost implicaţi şi metodele cu care au soluţionat problemele.

Menţionăm că în anul 2013 şi-a încetat activitatea ziarul raional “Căuşeni”, mijloc eficient de informare al populaţiei din regiune. În anul 2014 au fost închise Curtea de Apel Bender şi Biroul Teritorial de Asistenţă Juridică Garantată de Stat, astfel oamenii sunt nevoiţi să se deplaseze după asistenţă la Chişinău, limitând prin aceasta categoria vulnerabilă a populaţiei din regiune.

Cei prezenţi au considerat o necesitate continuarea unor astfel de servicii pentru populaţia vulnerabilă din regiune.

Ca rezultat al implementării proiectului avem următoarele reuşite:

  • 527 de persoane au beneficiat de asistenţă juridică gratuită a juristului şi avocatului
  • 235 de cazuri ale persoanelor defavorizate iniţiate, dintre care 73% soluţionate
  • 949 de persoane asistaţi în cadrul seminarelor

Total beneficiari direcţi sunt 39200 persoane, beneficiari indirecţi sunt populaţia din regiune.

La finele conferinţei participanţii au vizionat video-spotul de proiect, care a reflectat situaţia din regiune şi activităţile realizate. Video –spotul îl puteţi viziona accesând pagina: www.cit.md.

Cu certitudine a crescut gradul de conştientizare publică. Utilizarea instrumentelor eficiente, aşa ca distribuirea de materiale informative, publicarea de comunicate de presă, emisiuni TV, asistenţă permanentă, au contribuit în mare măsură la obiectivele de promovare a drepturilor omului în Sud-Estul Republicii Moldova.

Aducem sincere mulţumiri partenerilor care s-au implicat în realizarea cu succes a proiectului şi finanţatorilor proiectului.  

Tudor Cîşlaru

Coordonator de proiect

www.cit.md