"Nimic pentru studenți fără studenți" – autoguvernările studențești își doresc să fie recunoscute legal



imagealiantaAlianța Studenților din Moldova cu suportul Ministerului Tineretului și Sportului implementează proiectul „Nimic pentru studenți fără studenți”. Prin intermediul acestuia, se dorește ca organizațiile studențești de autoguvernare din țară să realizeze activitățile mai eficient și să rămână durabile în timp, ca structuri indispensabile unei universități. 

Membrii Alianței Studenților din Moldova au fost în vizită la sediile organizațiilor studențești din universitățile din Moldova și au identificat provocările cu care se confruntă fiecare. Tot în cadrul proiectului, reprezentați ai șase autoguvernări studențești au participat la sesiuni de instruire pentru a cunoaște mai bine cum se organizează eficient o astfel de structură universitară la nivelul mai multor domenii de activitate. Pentru aceasta, studenții au beneficiat și de suportul reprezentanților unor instituții europene.

Printre problemele cu care s-ar confrunta în prezent organizațiile studențești sunt:

  • Lipsa unei autonomii, din cauză că nu sunt înregistrate din punct de vedere legal ca persoane juridice. Acest lucru împiedică respectivele organizații să adere la alte structuri naționale și internaționale sau să aplice pentru granturi;
  • Lipsa susținerii financiare din partea administrațiilor universităților pentru anumite activități.

Sergiu Stanciu, Viceministru, Ministerul Tineretului și Sportului din Republica Moldova, a enunțat că problemele survin din cauză că interesele sunt pestrițate pe grupuri mai mici și că Ministerul Educației, chiar dacă se consultă cu un anumit grup de persoane în acest sens, acel grup nu este reprezentat de studenți. „Este nevoie de o mișcare studențească, de o voce unică și este necesară definirea unor scopuri reale, pe termen lung”, a spus Viceministrul.

În urma proiectului, structurile de autoguvernare studențească urmează să elaboreze acum planuri, strategii, regulamente interne care le-ar asigura buna funcționare și continuitatea.

William Benn, reprezentant al European Student’s Union, a menționat faptul că, deși organizațiile studențești au o funcție dublă: ce ține de implementarea proiectelor și de reprezentare, o organizație trebuie să aibă o singură voce atunci, când își enunță scopurile.

Eugen, președintele Senatului Studențesc al Universității „Alecu Russo” din Bălți ne-a spus că a apărut necesitatea ca studenții să ia parte la luarea unor decizii în ceea ce privește activitățile lor extra-curriculare, care sunt necesare pentru a-i ajuta pe studenți să se dezvolte multilateral. „La universitatea noastră deja s-a format o autoguvernanță, cu regulament stabil. Suntem în proces de stabilire a unor parteneriate cu alte organizații, spre exemplu: Centrul Naționale Anticorupție. Studenții sunt motivați. Circa 2.000 de studenți ar fi gata să iasă și în stradă pentru o anumită mișcare sau activitate. Eugen ne-a spus că administrația universității i-a ajutat, oferindu-le oficiu și suport, dar sunt și probleme financiare, care pot împiedica intențiile studenților de a realiza anumite lucruri pentru ei.

 

Sursa: DIEZ.MD