Israel Zulumbaev, adolescentul din Uzbekistan care visează să facă fotbal de performanță în Republica Moldova



Israel slider story”În Moldova am crescut, am aici mulți prieteni și nu mai vreau sa revin în Uzbekistan, chiar dacă îmi este dor de bunici”. Acestea sunt cuvintele cu care își începe povestea de viață Israel Zulumbaev – un adolescent de 14 ani, plin de ambiție și speranțe, care de 10 ani locuiește în Republica Moldova.

Israel, împreună cu familia – părinții și fratele mai mare, s-a refugiat în țara noastră din Uzbekistan, pe când avea doar 3 anișori. Părinții adolescentului au găsit Republica Moldova mai sigură pentru ei și copiii lor. Deși viața nu le este tocmai ușoară – astăzi familia nu dispune de o locuință proprie, fiind nevoiți să închirieze o căsuță modestă în satul Bălțata, raionul Criuleni, tatăl spune că, totuși, îi mulțumește lui Dumnezeu pentru că aici sunt în siguranță iar copiii pot să studieze și să se dezvolte precum își doresc ei.

La Bălțata am descoperit o gospodărie modestă, în care fiecare membru al familiei își are contribuția sa la bunăstarea comună.

Tatăl este stâlpul familiei. El urmărește cu mare atenție și grijă succesele copiilor la studii sau activități extrașcolare, deși, este în căutare de câștig suplimentar care i-ar face viața mai ușoară soției și celor doi fii.

Mama este sprijinul moral al celor trei bărbați din casă. Muncește în Chișinău, în calitate de cusătoreasă și reușește să găsească un cuvânt de susținere pentru fiecare membru al familiei.

Fratele mai mare este gospodarul casei. Deși, încă elev în cl. a X-a la Liceul Teoretic “Kiril și Metodiu” din Chișinău, el reușește să aibă grijă de animalele de pe lângă casă, lucru care îi place în mod deosebit, dar și înregistrează succese notabile la învățătură. Părinții povestesc încântați despre abilitățile lui lingvistice deosebite. Tânărul vorbește fluent limba uzbecă, română și rusă și își dorește o carieră în această direcție.

Iar Israel este mândria familiei și a satului Bălțata datorită performanțelor sale sportive.

Părinții, profesorii, colegii de clasă și
prietenii îl consideră pe Israel drept un model de ambiție și perseverență. Succesul lui în sport nu a venit peste noapte. În ciuda faptului că tatăl îl vedea un mare atlet, Israel a dat prioritate boxului. A început să se antreneze fără știrea părinților și a ajuns să reprezinte raionul Criuleni la campionatul național de box la categoria de vârstă corespunzătoare lui, însă, a fost descalificat, iar această nedreptate l-a făcut să renunțe la box. Ambițios din fire, el și-a regăsit încrederea și speranța în fotbal. Inițial juca fotbal doar ca să mai treacă din timp dar, în clasa a VII-a a înțeles că asta vrea să facă toată viața.

Cu toate că părinții nu au încurajat de la început această inițiativă a lui Israel, s-au lăsat înduplecați de rezultate și acum sunt mândri de el.

Pasiunea pentru fotbal i se citește în ochi. Vorbește cu mult entuziasm despre nume celebre din fotbal și spune că idolul său este Neymar, pe care îl apreciază pentru că este un fotbalist bun și pare un om onest. Și dacă privești mai atent sesizei o asemănare fizică vizibilă între cei doi, fapt care îl bucură și motivează în plus pe micul nostru fotbalist.

Dorința lui de a face fotbal de performanță a impresionat nu doar familia, profesorii și colegii de școală, dar și administrația Centrului de pregătire al tânărului fotbalist Zimbru, unde de mai bine de 4 luni, Isarel muncește câte 3-4 ori pe săptămână la antrenamente pentru a deveni într-o bună zi un fotbalist excelent.

Maxim Podoleac Alexandru – antrenorul lui Israel, la fel a remarcat dorința imensă a adolescentului de a se perfecționa în fotbal și are la rândul său numai cuvinte de laudă pentru el.

De altfel, sportul nu este singura pasiune a lui Israel. Se pare că de curând, acesta a mai descoperit o activitate care îl ajută să treacă mai ușor peste lipsurile vieții. Atunci când are un pic de timp liber, îi place să cânte la chitară. Un om cu suflet bun, care nu s-a sfiit să încurajeze un adolescent cu ambiția și încrederea sinceră a unui matur, i-a oferit o chitară.

La 14 ani Israel este conștient că în viață nu se întâmplă minuni, dar dacă, totuși, i s-ar oferi ocazia să-și îndeplinească trei dorințe, el i-ar cere o casă bună în care să poată locui decent, mijloace să-și poată procura tot timpul încălțăminte pentru fotbal, și pace și liniște în familie.

Rugat să transmită un mesaj adolescenților de seama lui, fără a sta prea mult pe gânduri, Israel le-a recomandat tuturor să creadă în vise, să lupte până la capăt și să nu le fie frică, pentru că el, de exemplu, v-a face tot posibilul să devină un fotbalist cunoscut.

 

Un rol important în dezvoltarea capacităților acestui adolescent tenace o are indiscutabil școala.

Anume aici Israel și-a descoperit și pasiunea pentru sport iar profesorii, alături de părinți, sunt cei mai buni susţinători ai lui.Chiar dacă recunosc plăcerea lui Israel de ași petrece mai mult timpul la antrenamente decât în sala de studii, atât diriginta cât și directorul Gimnaziului Bălțata spun că băiatul este un copil liniștit care s-a integrat foarte bine în clasă, are o mulțime de prieteni și reușește să aibă și rezultate satisfăcătoare la învățătură. Ivan – coleg de clasă și un bun prieten se mândrește cu Israel pentru că acesta este săritor la nevoie, cu simțul umorului și are multe succese în sport.

Israel, alături de alți 34 de elevi și 13 preșcolari refugiați sau solicitanți de azi în țara noastră sunt beneficiari ai“Programului de Asistenţă socială, medicală, educaţională și Suport pentru dezvoltare comunitară acordate solicitanţilor de azil, refugiaţilor şi beneficiarilor de protecţie umanitară”implementat deAsociația AVE Copiii cu suportul UNHCR în Moldova. Accesul nediscriminatoriu la educație a tuturor copiilor este unul din principiile promovate de Asociație în raport cu acest grup de copii, care este mic, însă, cu multe necesități. În acest context, familia lui Israel a beneficiat de un pachet vast de asistență, care pe lîngă suportul direct de exemplu financiar sau asistență medicală, sau facilitarea accesului la sistemul educațional prin oferirea de rechizite școlare și închirierea manualelor, mai beneficiază de suportul indirect, care se rezumă la activități de îmbunătățire a capacităților profesioniștilor din domeniu, care, la rîndul lor, lucrează cu această categorie de beneficiari.

Lista partenerilor este una impresionantă și între altele include 14 instituții de învățământ din Chișinău și alte 5 localități din țară. Colaborarea cu acestea se extinde inclusiv asupra suportului moral și aprecierea succeselor copiilor. Israel este unul dintre multiplele exemple în acest sens și suntem încântați să putem împărtăși asemenea povești de succes care merită a fi știute de cât mai multă lume.

***

Protecţia internaţională a refugiaţilor este asigurată de Convenţia privind statutul refugiaţilor (Geneva, 28 iulie 1951) şi Protocolul acesteia (New York, 31 ianuarie 1967), semnate și ratificate la fel și de Republica Moldova, care, la rîndul ei a adoptat Legea Nr. 270 din 18.12.2008 privind azilul în Republica Moldova, precum și Legea Nr. 274 din 27.12.2011 privind integrarea străinilor în Republica Moldova.

Refugiateste persoana, care are o temere bine întemeiată de persecuţie din cauza rasei, religiei, cetăţeniei, apartenenţei la un anumit grup social sau opiniei politice; se află în afara ţării sale de origine; şi nu poate sau nu vrea să se pună sub protecţia acelei ţări sau să se întoarcă acolo, de teama persecuţiei.

Protecţie umanitarăeste formă de protecţie, recunoscută de Republica Moldova, acordată străinului sau apatridului din alte motive decât cele prevăzute de Convenţia de la Geneva din 28 iulie 1951.

Solicitant de azil este străinul care a depus o cerere de azil, nesoluţionată încă printr-o decizie irevocabilă.