Programul de stagii pentru jurnaliști din UTA Gagauz-Yeri a finalizat cu succes



Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a organizat în perioada februarie-octombrie 2014 un program de stagii pentru 5 jurnaliști din UTA Gagauz-Yeri în redacții de presă scrisă, radio și TV din Chișinău.

Cele cinci jurnaliste - Elena Mocanu, Oxana Posmac, Ina Gordeeva, Ala Chiosea și Irina Pineghina - au efectuat stagii de o săptămână în redacțiile ziarelor Panorama, Moldavskie Vedomosti, postului de televiziune Publika TV, postului public Radio Moldova. În aceste instituții, stagiarele au învățat mai multe despre principiile jurnalistice: obiectivitate, transparență, echilibru, pluralism al surselor; au desfășurat activități practice, atât în redacții, cât și pe teren și au aflat mai multe detalii din experiența de lucru a jurnaliștilor de la Chișinău.

Atât jurnalistele-stagiare, cât și redacțiile care le-au găzduit consideră experiența programului de stagii ca fiind una benefică, din care au avut multe de învățat și care contribuie la consolidarea relațiilor de colaborare dintre jurnaliștii din diferite localități ale Republicii Moldova.

Ala Chiosea, care a efectuat stagiul practic la Radio Moldova, a menționat: “Stagiul mi-a dat posibilitatea să observ și să analizez un alt stil de scriere a materialelor pentru radio, de înregistrare a vocii, de pregătire a textelor, de selectare a evenimentelor care urmează a fi reflectate”.

Irina Pineghina, stagiară la Moldavskie Vedomosti, a ținut să sublinieze că cele cinci zile petrecute în redacție au făcut-o să-și îmbunătățească abilitățile de scriere și să înțeleagă mai bine contextul politic, social și economic din țară, pentru a scrie astfel materiale complete și a arăta publicului toate fațetele unei probleme.

CJI amintește că în perioada noiembrie 2013-octombrie 2014, 11 jurnaliști de la Tiraspol, Bender, Comrat și Ciadâr-Lunga au participat într-un program de stagii, fiind găzduiți de șase instituții media de la Chișinău.
 
Programul de stagii s-a desfăşurat în cadrul proiectului ”Promovarea drepturilor minorităților şi ale grupurilor marginalizate din regiunea transnistreană şi UTA Gagauz-Yeri prin intermediul mass-media”, implementat de CJI, cu susţinerea financiară a Civil Rights Defenders.