Agenda CJI pentru luna decembrie



În luna decembrie, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) are un calendar divers de activități. Printre acestea, se regăsesc lecțiile de educație mediatică, organizate de CJI în mai multe localități din țară. În cadrul acestor lecții, tot mai mulți tineri vor avea ocazia să discute cu jurnaliștii de la Radio Europa Liberă despre mesajul media, fapt care îi va ajuta să distingă informația reală de manipulare. O altă noutate este lansarea celei de-a șasea ediții a Indicelui Libertății Presei în Țările Parteneriatului Estic, pentru perioada 1 iulie - 30 septembrie 2014. De asemenea, o serie de materiale despre experiența europeană a Ungariei, României și Cehiei vor continua să fie publicate de grupul de 15 jurnaliști care au vizitat cele trei țări membre ale UE, în cadrul unui proiect implementat de CJI. Scopul materialelor va fi de a informa cetățenii despre ce înseamnă integrarea europeană și calea parcursă de diferite țări spre comunitatea europeană.

Pe 18 decembrie, CJI va aduna jurnaliștii în cadrul unui eveniment devenit deja o tradiție frumoasă – Gala anuală a Clubului de presă, unde vor fi premiați jurnaliștii anului 2014.

Departamentul Media-Azi şi Cercetare va prezenta știri despre cele mai importante evenimente din domeniul mass media. Rubrica Comentarii va aduce în prim-plan problemele jurnalismului de investigație și va reveni la subiectul accesului jurnaliștilor în sala de ședințe a Parlamentului. Vom aborda și subiecte, cum ar fi: ce spun sondajele despre credibilitatea presei; cum arată limbajul presei în opinia experților în materie etc. La rubrica Interviuri vom continua să prezentăm noi personalități care vor povesti despre activitatea lor și despre provocările cu care se confruntă în prezent mass-media.

Departamentul Politici şi Legislaţie Media va monitoriza în continuare situația presei și va continua să acorde consultații în orice problemă legată de legislația mass-media, drepturile și obligațiile jurnaliștilor și asistență juridică gratuită instituțiilor mass-media și jurnaliștilor.

În ultima lună a anului, la Școala de Studii Avansate în Jurnalism va lua sfârşit cursul de Jurnalism TV, în formula Newsroom. Studenţii, ghidaţi de instructor, vor realiza subiecte pentru un jurnal de ştiri improvizat. Ulterior, timp de două săptămâni, ei vor deprinde abilităţile necesare pentru practicarea Jurnalismului online. De asemenea, actualii studenţii şi absolvenţi ai SSAJ vor participa la Data Journalism Camp, axat pe jurnalismul de date şi a mijloacelor care ni le oferă acestea în lupta cu corupţia. Training-ul va fi moderat de Paul Radu de la organizaţia RISE Project, România şi Dumitru Lazur, expert media din R. Moldova.

În zilele de joi vor continua întâlnirile în cadrul Clubului de discuţii. Ambasadori ai statelor-membre UE se vor referi la activitatea Uniunii Europene, ca instituție, precum și la experiența țărilor membre în cadrul UE, relațiile statelor europene cu Republica Moldova și la alte aspecte legate de procesul de integrare europeană.

Activitățile SSAJ sunt sprijinite financiar de National Endowment for Democracy (NED), Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Misiunea în Moldova a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) etc.