ORGANIZATIILE MEDIA CONDAMNA INGRADIREA ACCESULUI JURNALISTILOR STRAINI LA INFORMATIE



Organizatiile neguvernamentale din domeniul mass-media isi exprima ingrijorarea in legatura cu ingradirea de catre autoritatile centrale a accesului jurnalistilor straini la informatie prin neacreditarea acestora sau prin tergiversarea nemotivata a procedurii de acreditare. O declaratie in acest sens, semnata de catre sapte ONG-uri media a fost facuta publica marti, 29 iulie, transmite Info-Prim Neo.

Semnatarii fac referire la cazul de ingradire a accesului jurnalistei agentiei de stiri „NewsIn” din Romania, Lina Grau, la conferinta de presa sustinuta de presedintele Vladimir Voronin la data de 23 iulie, pe motiv ca jurnalista nu avea acreditare. „NewsIn” a solicitat Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) inca la 14 aprilie acreditarea jurnalistei Lina Grau, care detine dubla cetatenie, fiind cetateana a R. Moldova si Romaniei. Desi procedura de acreditare, potrivit regulamentului MAEIE, ar trebu i sa dureze nu mai mult de 30 de zile, pana in prezent jurnalista nu a obtinut acreditarea, fiind astfel lipsita de dreptul de a participa la evenimentele de presa organizate de conducerea de varf a republicii.

Faptul ca dosarul depus de jurnalista a fost acceptat de MAEIE, ca timp de trei luni aceasta nu fost contactata pentru a i se solicita vreun document suplimentar si faptul ca pana in prezent ministerul nu a oferit vreun raspuns motivat privind tergiversarea procedurii, ridica semne de intrebare in ceea ce priveste respectarea legislatiei privind acreditarea jurnalistilor straini in R. Moldova, se arata in declaratie.

ONG-urile media semnaleaza ca in ultimul timp au avut loc si alte cazuri in care jurnalistilor straini le-a fost refuzata acreditarea pe langa MAEIE. Astfel, presa a semnalat recent cazuri de refuz de acreditare a doi jurnalisti rusi si a catorva jurnalisti romani, fara a li se aduce la cunostinta motivele ce au condus la adoptarea de ciziei respective. Toate aceste cazuri pot fi calificate drept o incercare a guvernarii de a ingradi liberul acces la informatie, considera organizatiile semnatare.

Potrivit regulamentul privind acreditarea si activitatea profesionala a jurnalistilor straini in R. Moldova aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 359 din 1995, acreditarea jurnalistilor straini poate fi refuzata doar daca a fost stabilita vinovatia jurnalistului printr-o hotarare a instantei de judecata, iar despre aceasta jurnalistul este informat neintarziat cu precizarea motivelor refuzului.

Organizatiile de media indeamna autoritatile centrale, in special MAEIE, sa dea dovada de buna credinta, sa respecte principiile impartialitatii si prevederile regulamentului de acreditare a jurnalistilor si sa nu impiedice accesul la informatie al cetatenilor R. Moldova. Declaratia este semnata de catre Centrul Independent de Jurnalism, Asociatia Presei Independente, Asociatia Presei Electronice, Cen trul Tanarului Jurnalist din Moldova, Uniunea Jurnalistilor din Moldova, Centrul de Investigatii Jurnalistice si Centrul „Acces-Info”.

www.info-prim.md