A FOST ELABORAT RAPORTUL PRIVIND REFLECTAREA IN MASS-MEDIA A FENOMENULUI TRAFICULUI DE FIINTE UMANE



Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) lanseaza raportul final de monitorizare „Reflectarea in mass-media a fenomenului traficului de fiinte umane si a prevenirii acestuia. Evolutii si provocari. 2005 - 2008”.  Prezentul studiu reprezinta un sumar al rezultatelor monitorizarii presei timp de 41 de luni (ianuarie 2005 - mai 2008). El se bazeaza pe analiza a peste 480 de articole publicate de sapte ziare nationale si patru ziare regionale. Au fost studiate toate articolele ce trateaza subiecte privind traficul de fiinte umane intern si extern, in scop de prostitutie, munca fortata, cersetorie, infractiuni minore si transplant de organe, precum si activitatile/proiectele ce urmaresc combaterea acestor fenomene si oferirea unor noi oportunitati pentru segmentele vulnerabile ale populatiei.

Publicatia este structurata in sase capitole. In introducere se analizeaza modul in care mass-media moldovenesti raspund provocarilor subiectului atat de sensibil cum este traficul de fiinte umane. Capitolul 2 analizeaza numarul, tipul si dimensiunile articolelor la tema traficului de fiinte umane, precum si modul in care sunt utilizate imaginile aferente si sunt respectate principiile etice din jurnalism. Capitolul 3 examineaza in profunzime rolul imaginilor in reflectarea traficului de persoane si ofera recomandari pentru utilizarea responsabila a acestora. Capitolul 4 ofera punctul de vedere al jurnalistilor asupra concluziilor acestui raport si o evaluare a reflectarii tematicii in presa din Moldova. Capitolul 5 prezinta rezultatele unui focus-grup al cititoarelor care au discutat despre modul de reflectare a traficului de persoane in presa din Moldova. In cele din urma, concluziile raportului includ nu doar recomandari pentru redactori si jurnalisti, dar si pentru organizatiile anti-trafic, din moment ce acestea au menirea de a facilita reflectarea corecta si responsabila a subiectelor la tema traficului de fiinte umane.
 
 Acest studiu a fost elaborat de CIJ in parteneriat cu Winrock International, in cadrul „Initiativei de combatere a traficului de persoane”/„Noi perspective pentru femei”, cu sustinerea financiara a  USAID. 

Raportul, elaborat in limbile romana, rusa si engleza, poate fi accesat in versiune electronica pe pagina web a CIJ la: http://ijc.md/Publicatii/resurse/raport_cij.pdf

 

Sursa: www.ijc.md