De Ziua Mondială a Contracepției SPFM lansează campania „Aceasta este viaţa ta, acesta este viitorul tău, ai dreptul să alegi!”



Vineri, 26 septembrie 2014. Al cincilea an consecutiv, în Republica Moldova se marchează Ziua Mondială a Contracepției.

Cu această ocazie, Societatea de Planificare a Familiei din Moldova (SPFM) cu sprijinul Bayer Health Care - reprezentanţa în Moldova anunță lansarea acțiunii “Săptămâna de sensibilizare şi informare a populaţiei despre metodele moderne de contracepție”, organizată sub genericul Aceasta este viaţa ta, acesta este viitorul tău, ai dreptul să alegi!” care se va desfăşura în perioada 29 septembrie – 3 octombrie 2014.

În cadrul acţiunii echipa SPFM împreună cu partenerii săi regionali va organiza evenimente menite să îndrepte atenția tinerilor, specialiștilor din domeniu și a societății civile asupra subiectului planificării familiale şi protecţiei sănătăţii sexuale și reproductive, specificului și priorităților acesteia.

Ultimele sondaje internaţionale ne informează că nivelul sarcinilor neplanificate constituie la nivel global un motiv de îngrijorare majoră, în special în rândul tinerilor. În toată lumea, mai mult de 41% din cele 208 milioane de sarcini care au loc în fiecare an sunt neplanificate si aproximativ jumătate din acestea se soldează cu avort. În Republica Moldova circa 10% din totalul de sarcini sunt atribuite adolescentelor şi circa 89% din aceste sarcini sunt declarate a fi sarcini nedorite. O situaţie mai dramatică avem  la capitolul avorturi, unde în perioada 2000 – 2012 s-au înregistrat 36 – 48 de avorturi la 100 de născuţi vii, conform BNS (2012).  Mai mult decât atât, dacă e să facem  un raport, atunci numărul naşterilor pentru anul 2012 este de doar 2,6 ori mai mare decit numărul avorturilor. Deci toate aceste cifre ne vorbesc despre faptul că în Republica Moldova, problema sarcinilor nedorite este mai actuală ca niciodată şi asta în contextul disponibilităţii unei game largi de metode de contracepţie care pot fi folosite inclusiv de tineri.

De Ziua Mondială a Contracepţiei se desfăşoară activităţi prin care se doreste o „lume în care fiecare sarcină este dorită şi aşteptată”. Misiunea acestei acţiuni este de a îmbunătăţi sensibilizarea şi informarea largă a populaţiei despre contracepţie, îndeosebi în rândurile tinerilor, pentru ca aceştia să poată lua decizii informate cu privire la viaţa lor sexuală şi reproductivă.

Ziua Mondială a Contracepţiei a fost lansată în 2007 şi este marcată pe data de 26 septembrie a fiecărui an. Celebrarea acestei date are drept scop promovarea unei lumi în care fiecare sarcină să fie o sarcină dorită. Evenimentele organizate în această zi au drept obiectiv dezvoltarea unui comportament sexual sănătos şi responsabil în rîndul populaţiei de vîrsta reproductivă, în special al tinerilor între 15-19 ani, informarea despre metodele moderne de contracepţie,  reducerea numărului de sarcini nedorite şi asigurarea accesului universal la servicii de calitate în domeniul respectiv.

Societatea de Planificare a Familiei din Moldova (SPFM) este o organizație non-guvernamentală,  fondată în anul 1993. Scopul primordial al activității SPFM este ameliorarea situației în domeniul sănătății sexual-reproductive, promovarea principiilor planificării familiei în rândul populației cu vîrstă reproductivă și îmbunătățirea legislației și politicilor în domeniul sănătății sexual-reproductive.  Din 1996 SPFM este membrul al Federației Internaționale de Planificare a Familiei Rețeaua Europeană (IPPF EN) www.ippfen.org, www.ippf.org.

Articol adaugat de: Iurii Arian