Săptămâna Naţională a Sănătăţii (SNS) 2014, ziua a 5-a



Mâine, 7 august 2014:

I. AO ”Sf. Dumitru” în parteneriat cu Primăria comunei Saharna Nouă, AO ”Nufărul”, ”Opinia liberă”, HelpAge Internațional Moldova şi AO ”Sănătate” va începe activitatea ”Sănătatea – cea mai de preț comoară”

Locul desfășurării: r-ul Rezina, comuna Saharna Nouă, Casa de Cultură

Ora: 08:30

Voluntarii tineri din AO ”Sf. Dumitru” vor invita cetățenii la activitate, iar voluntarii în etate vor face un master clas de măsurarea tensiunii și a glicemiei în sânge. Voluntarii din AO ”Nufărul” vor pregăti îndemnuri pentru un mod sănătos de viață și vor împărți flayere cetățenilor. Medicul va arăta practic cum se acordă primul ajutor în caz de leșin. De asemenea vor fi abordate și problemele alimentației sănătoase, a igienei personale și a odihnei calitative. Activitatea se va finaliza cu o pauză de cafea,unde copii, tinerii, maturii și cei în etate, vor avea posibilitatea să discute între ei și cu medicul despre probleme de sănătate. Voluntarii seniori vor măsura doritorilor tensiunea.

PERSOANA DE CONTACT: Liuba Stavinschi, 079 779 411, lstavinschi@mail.ru

II. Asociația de Informare și  Educație Ecologică “ECOSFERA”, Grupul de Iniţiativă Locală ,,Îngerii Invizibili” din Făleşti, Organizaţia ,,Arta şi Gîndul” din mun. Chişinău, în parteneriat cu Consiliul Raional şi Primăria din Făleşti,  Ziarul local „Patria mea”, Ziarul „Evenimentul zilei”, Compania “Globeco International” vor organizaVoluntarii Informează despre ce ne Dăunează! (prima zi)

Locul desfășurării: or. Şoldăneşti, zona Spitalului Raional Șoldănești

Orele: 09:00 – 12:00

Voluntarii vor informa despre bolile de sezon, intoxicații, insolaţii, accidente etc.

PERSOANE DE CONTACT: Petru Cliofos, 069 025 182, petrucliofos@mail.ru; Valentina Martin, 078 365 294, 068 744 260, martin.valea@yahoo.com

III. AO Alternativa şi Ministerul Tineretului si Sportului RM în parteneriat cu CSPT-Avante, Y-Peer Moldova, Consiliul Raional Ialoveni, Consiliul Raional al Tinerilor din Ialoveni vor desfăşura acţiunea Marș social “Tinerii pentru un viitor fără SIDA”

Locul desfășurării: Or. Ialoveni

Ora: de la 09:30

În cadrul acestei activități vor fi implicați 15 voluntari ai Asociației Obștești Alternativa, și 15 Consilieri raionali, care sunt reprezentanți ai Consiliilor Locale din satele raionului Ialoveni. Voluntarii vor începe marșul de la Spitalul Raional Ialoveni, acolo unde vor distribui tinerilor materiale informative despre infecția HIV/SIDA si hepatitele Virale B și C, Ghiduri despre un mod sănătos de viață și prezervative la dorință. Marșul va continua mai apoi pe strada Alexandru cel Bun, pe porțiunea dintre Spitalul Raional și Consiliul Raional și se va încheia cu o poză în fața executivului. Tinerii pe parcursul marșului vor avea panouri cu mesaje care promovează un mod sănătos de viaţă precum: Stop SIDA!, Fumatul UCIDE, OPREŞTE-te acum!, Alcoolul numai e la modă!, etc. Dacă materialele consumabile vor rămâne nedistribuite în totalitate, acestea vor fi repartizate Consilierilor raionali pentru a le distribui în satele lor de origine.

PERSOANE DE CONTACT: Maria Bivol, 069 512 370, ngo.alternativa@yahoo.com, maria.bivol21@yahoo.comLiliana Ionaș, 060 281 060, lilianaionas@mail.ru; Maria Raileanu, 022 820 864, maria.raileanu@mts.gov.md.

IV. Asociaţia pentru Educaţie Neoumanist în parteneriat cu Grădinița Mugurel, Elevii liceului Vatamanu, Centrul medicilor de familie, Televiziunea locala ART TV, Ziarul local, au planificat acţiunea Starturi vesele

Locul desfășurării: Grădiniţa Mugurel din Străşeni

Orele: 10:00 – 12:00

Pornind de la afirmația „o minte sănătoasă într-un corp sănătos” pentru preşcolarii grădiniţei Mugurel starturi vesele se vor organiza diverse  concursuri atât sportive cât şi  de logică. La fel va fi invitat un medic pediatru pentru a le vorbi despre importanţa igienei personale şi a modului sănătos de viaţă.

PERSOANA DE CONTACT: Ecaterina Bulicanu, 079 630 619, bulicanuecaterina@gmail.com

V. Asociaţia obştească „Tinerii pentru dreptul la viaţă” (TDV) în parteneriat cu Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport a Consiliului municipal Chişinău vor finaliza acţiunea Promovarea modului de viaţă sănătos în taberele şcolare de vară (ultima zi)

Activitatea 5. Activități cu beneficiarii: Sănătatea mintală (Valoarea vieții, prevenirea suicidului, gestionarea stresului). Pregătirea unui program artistic împreună cubeneficiarii la tema „Modul sănătos de viață” (partea I-a)

Orele:11:00 – 12:30

Activitatea 6. Pregătirea unui program artistic împreună cu beneficiarii la tema „Modul sănătos de viață” (partea a 2- a)

Orele: 17:00 – 18:30

Activitatea 7. Prezentarea programului artistic şi oferirea premiilor pentru câștigătorii concursului Cel mai bun desen de promovare a modului sănătos de viață.

Orele: 20:00 – 22:00

Activităţile vor avea loc la Vadul lui Voda, Tabăra Camping (str. Plopilor 4) şi Tăbăra Luceafărul (lângă s. Bălăbăneşti). Cei 20 de instructorii voluntari distribuiţi în ambele tabere vor lucra fiecare cu circa 40 de beneficiari pe subiecte ce ţin de sănătatea mintală, în total cu circa 800 beneficiari. Pe parcursul zilei se va pregăti un program artistic privind modul sănătos de viaţă, iar la sfârșitul zilei după prezentarea acestuia se vor oferi premii pentru câștigătorii concursului Cel mai bun desen de promovare a modului sănătos de viață.

PERSOANA DE CONTACT: Veronica Harea, 068 585 178, tdv_secretariat@yahoo.com

Săptămâna Națională a Sănătăţii (SNS) 2014, ediția a IV-a este organizată în perioada 3 – 10 august 2014de Asociaţia obştească „Tinerii pentru dreptul la viaţă” (TDV) care activează în calitate de Secretariat al Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat. Evenimentul se desfăşoară  în cadrul proiectului „Promovarea voluntariatului prin extinderea activităţilor de voluntariat în rândul tinerilor” finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului şi proiectului „Voluntariatul – cheia schimbării sociale în Republica Moldova” implementat de TDV în parteneriat cu Fundaţia pentru Educaţia şi Dezvoltarea Societăţii Civile (FERSO)din Polonia prin Programul polono-american al Fundaţiei Libere „Regiunea în transformare” (RITA).

Vedeţi aici Calendarul de activităţi SNS 2014. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactaţi Asociaţia obştească ”Tinerii pentru dreptul la viaţă” (TDV), la numerele de telefon 022 567 551; 079 450 027; 079 191 587, adresa de e-mail tdv_secretariat@yahoo.com, sau vizitaţi http://tdvmoldova.wordpress.com/, www.facebook.com/tdv.coalitiavoluntariat, www.facebook.com/asociatia.tdv.