Tinerii cu dizabilităţi, mai informaţi şi mai puternici



100 4315-2Tineri cu dizabilităţi uşoare au aflat care sunt drepturile lor social-economice, dar şi cum se pot asocia pentru a şi le apăra.Cei 20 de şomeri, angajaţi sau proaspeţi absolvenţi de liceu, originari din Ungheni, Călăraşi, Făleşti şi Căuşeni s-au întrunit la Chişinău între 17-18 iulie, pentru a participa la Stagiul de formare „Drepturile socio-economice ale tinerilor şi dialogul social”, organizat în cadrul proiectului „Muncă Decentă pentru TINEri - Îmbunătăţirea situaţiei socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora şi a societăţii civile” implementat de Fundaţia CNV Internationaal, Asociaţia Obştească pentru Copii şi Tineret „Făclia” şi Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova.

Scopul evenimentului a fost de a-i informa, motiva şi încuraja pe tineri să-şi cunoască drepturile şi să ceară să le fie respectate, individual sau în cadrul unor structuri organizate dedicate.

După iniţierea participanţilor în tematica drepturilor omului, în general şi subiectul depturilor social-economice în particular, aceştia au aflat ce este un contract de muncă şi care sunt drepturile garantate de Codul Muncii.

Pentru că drepturile salariatului sunt deseori încălcate, tinerilor care sunt deja angajaţi sau se află în căutarea unui loc de muncă li s-a vorbit despre mecanismele de apărare a drepturilor social-economice, despre sindicate şi rolul acestora în protecţia drepturilor salariaţilor, cît şi despre avantajele parteneriatului social.


Participanta Marina Ciuntu, din Făleşti, care în prezent şomează s-a declarat inspirată de cele învăţate în cadrul trainingului: „Dacă am încredere în mine şi în puterile mele, atunci pot să fac orice şi nu mă opreşte nimic. Acest training m-a ajutat sa înţeleg asta mai bine, sa am o motivaţie. Eu am observat că tinerii nu prea folosesc surse de informare, deci ei nu ştiu unde trebuie să apeleze. Sunt foarte multe posibilităţi pe care noi nu le folosim din cauză că nu suntem informaţi.”


După dificultăţile la angajare, pe care le-a simţit pe propria piele, acum Serghei Gruşca, membru al Echipei mobile din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei Făleşti, kinetoterapeut se consideră informat şi gata pentru orice situaţie: „Pentru mine majoritatea informaţiei pe care am aflat-o aici e nouă şi interesantă. Deja ştiu că poţi lua Monitorul Oficial sau chiar Codul Muncii şi să arăţi că aşa trebuie să fie. Acum, având informaţia mă voi putea implica atunci când voi afla de anumite cazuri, voi putea explica altor tineri ce am învăţat aici, îi voi putea motiva să facă ceva pentru drepturile lor.”

„Nu-i vorba atât de informaţii concrete, cât de modurile în care poţi să le utilizezi”, explică Sandu Mancaş, absolvent de liceu din Făleşti. „Ne-au fost explicate punctele forte pentru toate categoriile de persoane, punctele în care noi avem încredere în diverse domenii. De multe ori trainingurile sunt axate pe ideea că persoanele cu dizabilităţi trebuie să înţeleagă că nu sunt la egalitate cu „oamenii normali”. Aici însă vedem o egalitate absolută.”

___________________
De notat că, stagiul de formare a fost desfăşurat în cadrul proiectului „Muncă Decentă pentru TINEri - Îmbunătăţirea situaţiei socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora şi a societăţii civile”, finanţat de Uniunea Europeană.
___________________
www.muncadecenta.md