Prinde gustul muzicii bune la primul Festival Etno-Balcanic din Republica Moldova



cover ultimFestivalul Etno-Balcanic, organizat în perioada 16-17 august, va aduce la Complexul Etno-Cultural VATRA interpreți și trupe de muzică etno și balcanică apreciate în întreaga Europă. Printre invitați se numără Subcarpați, Argatu’ și Fanfara Zece Prăjini (Shukar) din România.

Subcarpați este o trupă bucureșteană care amestecă elemente din muzica folclorică românească cu muzica electronică și hip-hop-ul. Este pentru prima dată când trupa va participa la un open air în Republica Moldova.

Despre fanfara Zece Prăjini sau Shukar din România s-a auzit în multe țări ale lumii. Membrii formației, promovați de artistul român Ovidiu Lipan Țăndărică și-au înnebunit ascultătorii cu trompetele și tromboanele lor, promovând muzica cu tonalități balcanice.

„Folclorul românesc nu a murit!”, așa îi place lui Argatu’ să spună. Acesta a ajuns să fie cunoscut datorită frumoasei colaborări cu trupa Subcarpați. Este cel care combină folclorul și genurile de muzică modernă, reușind astfel să aprindă inimile ascultătorilor.

Festivalul Etno-Balcanic îi va reuni pe consumatorii de muzică balcanică, dar și pe iubitorii de folclor autentic. Astfel, prima ediție a evenimentului va găzdui și formația Toporkestra din Kiev, care vine cu un program deosebit, dar și cu o colaborare inedită cu interpreta de muzică folk, din Moldova, Inna Bondari. Tot în cadrul festivalului va evolua și trupa Burdon din Lviv, Ucraina, care s-a remarcat cu un repertoriu de melodii tradiționale, cântece rituale, balade vechi, dar  și dansuri vesele specifice spațiului sud-est european.

Vizitatorii festivalului vor putea întinde și o horă pe ritmurile ansamblului folcloric „Dor Basarabean” din regiunea Ismail, Ucraina și ale Orchestrei Naționale de Fanfară din regiunea Cernăuți, Ucraina. „Dor Basarabean” are un repertoriu variat de cântece şi jocuri din zona de  sud a Basarabiei: hora sărbătorii, hora ca la sat, geamparale din Bugeac și celebrul căluș - dansul năvalnic românesc.

După multe solicitări din partea publicului, VATRA anunță revenirea pe scena Complexului a trupei românești „Ad Hoc”, cea care a încins atmosfera la primul Festival Medieval din Moldova.

Una din formațiile din Republica Moldova este orchestra Tharmis, condusă de Valentin Uzun, care ne va balcaniza pe 16 și 17 august, cu un recital de folclor și muzică balcanică. La Festivalul Etno-Balcanic vor fi prezenți și reprezentanți ai minorităților naționale din Republica Moldova cu un program special de muzică și dans, iar ansamblurile și colectivele muzicale din toată țara vor expune folclorul și tradiția națională.

Prețul biletului pentru o zi este de 50 de lei și 80 de lei pentru două zile. Accesul publicului la festival se va permite, începând cu ora 11:00.

Complexul Etno-Cultural VATRA este situat la 32 km de Chișinău, după orașul Strășeni, lângă restaurantul „La Bădiș” și reprezintă o platformă de promovare a culturii și a tradițiilor populare.

Partener Media General: Publika TV.

Parteneri media: CIVIC.MD, Moldova 1, TV7, Mir TV, Unimedia, Kiss Fm, Timpul, Allfun, Realitatea TV, Locals.md, Ziarul Național, Diez, Forum.md, Radio Moldova, Moldova.org, Play.md, Jurnal de Chisinau, Europa Plus, Zugo, Fresh FM, Yupi, Russkoe Radio, Madein.md, Național FM, Vedete.md, Iticket, Realitatea.md, Student FM.