Republica Moldova- un stat lipsit de accesibilitate



Deși mai multe organizații pentru drepturile omului, printre care și Coaliția Nediscriminare, semnalează lipsa de accesibilitate în Republica Moldova, măsurile întreprinse de autorități rămîn a fi minuscule. Accesibilitatea și acomodarea rezonabilă a instituțiilor publice și private a constituit subiectului clubului de presă organizat marți, 22 iulie 2014, de către Coaliția Nediscriminare.

Astfel, în cadrul clubului au fost prezentate mai multe sesizări parvenite la adresa Coaliției Nediscriminare, Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității și Centrului pentru drepturile omului. Drept urmare a unei sesizări a constituit și inițierea unui caz de litigare strategică pe marginea lipsei de accesibilitatea în rețeaua de farmacii Felicia. Astfel, potrivit avocatei din cadrul Coaliției Nediscriminare, Irina Burac-Mihalachi, în rezultatul cazului de litigarea strategică, părțile au încheiat o tranzacție de împăcare prin care rețeaua de farmacii Felicia se obligă, în termen de trei ani, să adapteze întreaga rețea cu rampe de acces conform standardelor.

În acelaș context, consultantul principal al avocatului poporului, Svetalana Rusu, a menționat că CpDOM a înaintat mai multe demersuri către unele instituții inaccesibile, solicitîndu-le adaptarea acestora cu rampe de acces.

La eveniment a fost prezentă și Galina Renchez, șefă-adjunct de direcție în cadrul inspecției de stat în construcții. Potrivit acesteia în perioada anilor 2012 – februarie 2014,  Inspecţia  de Stat în Construcţii a efectuat 1378 controale la acest capitol, inclusiv la etapa de execuţie – 921270 la recepţia finală şi 187 la exploatarea obiectivelor. Pentru încălcările depistate au fost întocmite 193 prescripţii cu indicarea termenului de înlăturare, întocmite 94 de procese-verbale cu privire la contravenţie. În rezultatul măsurilor întreprinse de Inspecţie au fost corectate şi ajustate la cerinţele normative accesele la 191 obiective.

În acelaș context, Nicon Zaporojan, din cadrul Direcţiei generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, Primăria Municipiului Chișinău, a menționat că responsabili de lipsa rampelor de acces sunt proiectanții de imobile, companiile imobiliare care se eschivează de la construcția rampelor, întrucît pentru construcția acestora este nevoie de alocat mai mult spațiu.

Despre cadrul juridic dar și modalitatea în care Coaliția Nediscriminare ajută persoanele discriminate a vorbit Natalia Podlisnic, operatoare la Linia Nediscriminare 0 8003 8003. Aceasta a menționat o serie de sesizări parvenite la linie dar și felul în care acestea au fost sau sunt în curs de soluționare.

Prezenți la eveniment au fost și reprezentanți ai Asociației Motivație, Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova, Regia Transport Electric, experți în domeniul drepturilor omului și jurnaliști.

Menționăm că evenimentul face parte din proiectul Promovarea Politicilor Nediscriminatorii în Republica Moldova, implementat de către Coaliția Nediscriminare, finanțat de către Civil Rights Defenders, Suedia.