Studenții europeni au luat lecții de IT management de la profesioniștii moldoveni



img media SC14

Cursul de vară BEST Chişinău “IT-lligent Manager - How to lead?” 

Asociaţia studenţească BEST Chişinău a organizat în perioada 6 -15 iulie cursul de vară “IT-lligent Manager - How to lead?” pentru tinerii interesaţi de domeniul tehnic și managerial. În cadrul cursului de vară au participat 21 de studenţi cu profil tehnic veniţi din toate părțile Europei și 2 co-organizatori internaționali din Lviv și Tallinn.

Participanții au beneficiat de un set de lecții ce au fost facilitate de către manageri de proiecte din domeniul IT: Ivan Zarea - asistent universitar la UTM, developer și manager de proiecte; Adriana Moșnoi - specializată în tehnologii informaționale și manager de proiecte la compania Propeople; Ilie Dercaci - lector la UTM, specializat în tehnologii informaționale și resurse umane; și Camelia Codarcea, co-fondatoare a ONG-ului ”Agile Hub” din Brașov.

Activitățile academice ale cursului au avut loc cu suportul Direcției Generale de Educație, Tineret și Sport, iar pauzele de cafea au fost mai plăcute și gustoase cu biscuiții de la Nefis.

În timpul cursului de vară, studenții au participat la un studiu de caz în care au avut șansa să-și exerseze abilitățile de manager: planificau procesul de lucru, angajau oameni, plăteau salarii și motivau angajații pentru a ajunge la obiectivul principal al proiectului său IT.

Evaluare finală a testat abilitățile studenților internaționali de a comunica, analiza critic și studia meticulos situații care s-au întâmplat în companii reale. Istoriile de eșec ale startup-urilor din toată lumea au fost descompuse, discutate și replanificate - cei 21 de studenți internaționali învățând lecții din exemplele altora. În urma evaluării participanții au primit credite ECTS - conform prevederilor Procesului de la Bologna.

În cadrul cursului de vară, studenții au avut parte de o vizită la compania locală Simpals, excursia fiind facilitată de Roman Știrbu, Directorul departamentului de IT al companiei. În cadrul excursiei studenții au obținut cunoștințe generale despre gestionarea departamentului de IT al companiei și despre structura ei.

Participanții internaționali au avut posibilitate să guste bucate tradiționale moldovenești așa ca mămăligă, sarmale și bucate gătite cu dragoste din ciupercile Delmark. Au avut parte și de câte o masă la McDonald’s Moldova și Star Kebab, mai mult decât atât - au văzut și cum are loc procesul preparării acestora.

În timpul liber au avut ocazia să viziteze Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Muzeul Național de Artă al Moldovei făcând cunoștință cu tradițiile și obiceiurile moldovenești. Aceasta a fost realizat cu ajutorul Ministerului Culturii al Republicii Moldova. În weekend, participanții au avut parte de aventuri în localitatea Căpriana, iar echipamentul necesar pentru camping a fost oferit de compania X-style și Comitetului Sindical Studențesc al Universității Tehnice din Moldovei. În localitatea Căpriana - atât participanții cât și organizatorii au rămas plăcut surprinși de ospitalitatea oamenilor din sat și primirea caldă de care au avut parte.

BEST Chișinău mulțumește partenerilor generali, cu ajutorul și suportul cărora acest curs de vară a fost realizat - Coca-Cola Hellenic Moldova și Universitatea Tehnică a Moldovei.

 

*BEST Chişinău este un grup local al Board of European Students of Technology, organizaţie studenţească de nivel european, apolitică și nonprofit, fondată în 2007, care are drept scop facilitarea relaţiei dintre studenţi, companii şi universitate.

 

Articol adaugat de: Sasha Mogildea
Alte articole de la acest autor: