Cinci copii moldoveni au fost repatriati din Federatia Rusa



Azi, 12 iunie 2008, Ministerul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului, in colaborare cu Reprezentanta din Republica Moldova a Fundatiei Elvetiene „Terre des Hommes” si Ambasada Republicii Moldova in Federatia Rusa, a realizat o misiune de repatriere, in cadrul careia au revenit in tara 5 copii, cetateni ai Republicii Moldova, ramasi fara ingrijire parinteasca in Federatia Rusa. 

Copiii repatriati au virste cuprinse intre 0,2 si 14 ani. Doi copii au fost abandonati la nastere, doi copii, cu virste de 2 si 4 ani, au fost identificati cersind in strada, iar un copil in virsta de 14 ani se afla in situatie de risc de trafic. In perioada de pregatire a repatrierii copiii s-au aflat in institutii de protectie pentru copii in or. Moscova, or. Samara si reg. Moscova.

La intoarcere in tara, 4 copiii sunt protejati temporar la Centrul de Plasament si Reabilitare a Copiilor de Varsta Frageda (Ministerul Sanatatii), un copil – la Centrul de asistenta si protectie din Chisinau. Ulterior copiii vor fi reintegrati in familiile extinse. 

Misiunea a fost realizata in baza Memorandumului de Intelegere, semnat la 25 octombrie 2007, intre Ministerul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului, Reprezentanta UNICEF in Republica Moldova si Reprezentanta Fundatiei elvetiene „Terre des hommes”. 

Repatrierea copiilor s-a realizat cu respectarea Procedurii de identificare, protectie, repatriere asistata si reintegrare a copiilor, elaborata si promovata de catre Ministerul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului, Fundatia „Terre des hommes” si partenerii din Federatia Rusa. 

Gratie acestui parteneriat, in anul curent au fost organizate 3 misiuni de repatriere a copiilor moldoveni din Federatia Rusa.

 

Serviciul de Informare si Comunicare,

Terre des hommes – Moldova