LA CHISINAU A FOST INSTITUIT UN GRUP DE LUCRU PUBLIC-PRIVAT PENTRU FORTIFICAREA PRESEI



Optsprezece reprezentanti ai autoritatii publice si institutiilor de reglementare, ai organizatiilor neguvernamentale specializate si mass media, dar si agenti economici, s-au reunit intr-un grup de lucru public-privat (GLPP) in scopul fortificarii presei din R. Moldova, in conformitate cu Planul Preliminar de Tara (PPT) in cadrul Corporatiei americane Provocarile Mileniului. Necesitatea si obiectivele grupului au fost puse in discutie marti, 10 iunie, in cadrul primei sedinte a noii structuri, transmite Info-Prim Neo. 

Potrivit directorului executiv Asociatiei Presei Independente, Petru Macovei, GLPP are drept obiectivul dezvoltarea si consolidarea unui dialog transparent intre structurile publice si private in scopul sporirii capacitatii mass-media de monitorizare a politicilor publice, in special ce priveste coruptia si accesul la informatie.

Printr-un dialog constructiv GLPP va elabora recomandari pentru crearea unui mediu favorabil pentru mass-media din R. Moldova. Activitatea grupului va fi orientata spre imbunatatirea cadrului fiscal pentru presa scrisa si spre crearea unor conditii de acces la banii publice pentru toate colectivele redactionale. La fel, se va opta pentru promovarea unor modificari legislative care stabilesc baremul de publicitate in presa scrisa. 

In cadrul primei sedinte s-a discutat si despre proiectul de Lege privind libertatea de exprimare, care actualmente se examineaza de un grup parlamentar. 

In opinia juristului Eugen Rabca, expert al Asociatiei Presei Independente (API), proiectul de Lege privind libertatea de exprimare este necesar pentru R. Moldova in conditiile in care prin intermediul acestuia vor fi elaborate unele mecanisme de aplicare a standardelor Curtii europene a drepturilor omului in domeniul libertatii de exprimare. „Proiectul de lege instituie garantiile necesare fata de protejarea altor drepturi. Printr-o echilibrare adecvata se poate ajunge la standardele europene in ceea ce priveste raportul dintre presa si guvernare”, considera Eugen Rabca. 

Grupul de lucru pentru fortificarea presei este creat in baza unui proiect finantat de Academia pentru Dezvoltare Educationala. Urmatoarea sedinta a grupului este preconizata pentru 18 iulie curent.

 


www.info-prim.md