Prezentare de studiu, IDIS Viitorul si UNICEF



Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS Viitorul) si Oficiul UNICEF in Republica Moldova are placerea de a va invita la prezentarea studiului „Modelul familiei in tranzitie si raspunsul politicilor publice la schimbari de valori si structuri sociale in Republica Moldova". Evenimentul se va desfasura marti, 10 iunie, la ora 10:00, in sala Sala Senatului, Universitatea de Stat, blocul central (str. Mateevici 60).

Studiul a fost implementat in perioada iunie 2007 - aprilie 2008 de catre experti ai IDIS Viitorul, in cooperare cu mai multi parteneri din mediul academic si asociativ, cu sprijinul direct al Oficiului UNICEF in Republica Moldova si se inscrie in eforturile de evaluare si analiza a schimbarilor in structura si functiile familiei in Republica Moldova, in contextul unor importante transformari, tendinte si procese. Datele acestei analize au fost construite pe temelia unei cercetari sociologice reprezentative la nivel national, aprofundata prin mai multe masurari calitative.

In cadrul acestui studiu, o atentie centrala este acordata valorilor, aspiratiilor, satisfactiilor, asteptarilor sau temerilor exprimate in cadrul familiei cu privire la schimbarile ce afecteaza cresterea si educatia copiilor, luarea unor decizii care afecteaza modul de viata traditional in societate, rolurile de gen, relatiile complexe intra-generationale si inter-generationale, in special, cu privire la rolul bunicilor in educatia si cresterea nepotilor. Definirea relatiei intre credintele individuale/de familie si impactul politicilor sociale existente, economice si a programelor culturale, reprezinta un subiect esential al acestui studiu.

Autorii lucrarii au cautat sa furnizeze o evaluare precisa asupra structurilor familiei si opiniilor despre institutiile sale: casatoria, educatia, traditiile, relatia parinti - copii - societate, avand drept punct de reper o serie de ipoteze cu implicatii profunde de natura sociala, economica, demografica si culturala asupra rolului familiei asupra societatii si institutiilor sale.

Concluziile acestui studiu ofera resurse pretioase de comparatie si evaluare a mediului institutional, precum si a unor politici guvernamentale in domeniul asistentei familiei si copilului, intr-o societate in tranzitie.

 

Agenda

 

 

10.00 - 10.15                  Cuvant de salut   

§         Ray Virgilio Torres, Reprezentantul UNICEF in Republica Moldova

§         Lucia Gavrilita, Viceministru al Protectiei Sociale, Familiei si Copilului

§         Igor Munteanu, Director executiv, IDIS "Viitorul" 

 

10.15 - 11.00                   Situatia familiei in RM: traditie si schimbare

                                Olesea CRUC, Coordonator de programe, IDIS "Viitorul"  

 

                                      Valorile impartasite de familia din Republica Moldova. Educatia copiilor si influenta factorului extern asupra familiei

                                 Igor Munteanu, Director executiv, IDIS Viitorul

 

                                      Analiza politicilor sociale curente in sprijinul familiei

                                 Diana Cheianu-Andrei, dr. in sociologie

 

11.00 - 11.15                   Concluzii

                                 Ray Virgilio Torres, Reprezentantul UNICEF in Republica Moldova

 

 

11.15                               Discutii

 

 

Serviciul de presa
IDIS Viitorul
Tel: 21.09.32, 22.18.44
Fax: 22.71.30

str. Iacob Hancu 10/14
pr_idis@yahoo.com
www.viitorul.org