Elevii din Ialoveni inițiați în educație mediatică



O lecție de educație mediatică împreună cu Liliana Barbăroșie (jurnalistă la radio Europa Liberă) – de aceasta au avut parte 35 de elevi de la liceul teoretic  "Petru  Ștefănucă" din Ialoveni. Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) pe data de 10 aprilie 2014.

Liliana Barbăroșie a explicat elevilor de ce e important pentru ei să se informeze în permanență, să citească știri, să se intereseze de evenimentele care au loc în societate. De asemenea, participanții  au discutat despre manipulare, propagandă și dezinformare. Discuțiile au fost lansate în baza unui studiu de caz, în care au fost  identificate și explicate mai multe exemple de jurnalism profesionist și cazuri de dezinformare și nerespectare a codului deontologic al jurnalistului.

"Întâlnirea de astăzi este foarte importantă pentru elevi.  A fi bine informat și a ști cum să eviți manipularea este o necesitate, mai ales în ziua de astăzi, când avem foarte multe surse de informare și atât de contradictorii", ne-a spus Vera Balan, directoarea liceului.

Elevii, la rândul lor, au mărturisit că lecția le-a plăcut: "Aceste activități sunt foarte benefice, pentru noi,  deoarece avem nevoie de o informare corectă din punct de vedere social și politic. În zilele noastre, acest fenomen de manipulare, practic, "plutește" în aer, iar oamenii, fiind informați greșit, sunt foarte ușor de influențat", consideră Valentina Macovei, elevă în clasa a XI-A.

"Informația pe care am ascultat-o azi, îmi va prinde foarte bine în viitor, pentru că un tânăr informat are o viziune mai clară despre evenimentele din societate", ne spune Chihai Marin, elev în clasa a XI-A.------

Pentru a înțelege mai bine aspecte ce țin de informare și manipulare, elevii au  vizionat și un spot video produs de CJI -"Știi ce media consumi?".

Această activitate a avut loc în cadrul proiectului "Promovarea  educației mediatice în rîndurile cetățenilor "("Promoting media literacy among Moldovan citizens"), implementat de CJI, în perioada martie 2013 – aprilie 2014, cu susţinerea financiară a Ambasadei Statelor Unite ale Americii  în Moldova