PROIECTUL LEGII PRIVIND FINANTELE PUBLICE LOCALE VA FI CONSULTAT SUPLIMENTAR CU APL



Ministerul Finantelor este in asteptarea avizului Consiliului Europei pe marginea proiectului noii legi privind finantele publice locale. Documentul a fost elaborat de catre minister cu implicarea unor ONG-uri din Alianta pentru Descentralizare. Asupra prevederilor s-au pronuntat si autoritatile publice locale (APL) in cadrul a trei dezbateri publice, transmite Info-Prim Neo. 

Proiectul propune stabilirea unor relatii directe intre bugetul de stat si cele locale de toate nivelurile, precum si o formula unica de calculare a transferurilor de la bugetul de stat catre acestea. 

Mariana Durlesteanu, ministru al Finantelor a mentionat ca, dupa obtinerea avizului CoE, proiectul va fi consultat suplimentar cu APL si ONG-urile de profil.

„Este foarte important ca prin aceasta noua lege a finantelor publice locale sa oferim o independenta administratiilor publice locale in gestionarea veniturilor, sa le stimulam sa majoreze baza fi scala prin dezvoltarea antreprenoriatului in teritoriu. Pe de alta parte, implementarea prevederilor legii nu trebuie sa creeze probleme sistemului existent", a mentionat ministrul.

Mariana Durlesteanu a comunicat ca doleanta Ministerului Finantelor este de a deschide un centru de instruire si management al finantelor, nu doar pentru angajatii din subdiviziunile ministerului, dar si pentru toti participantii la exercitiul bugetar. Inclusiv, primarii din sate trebuie sa fie instruiti cum sa faca un plan de afaceri, cum sa atraga investitii in localitatea respectiva, cum sa utilizeze corect si profitabil patrimioniul de care dispune teritoriul.

„Acest fapt ne-ar permite sa imbunatatim nivelul de gestionare a finantelor publice. In afara de aceasta, contam mult in consolidarea relatiilor cu APL si cu specialistii financiari din teritorii prin implementarea sistemului informational modern unificat de gestionare a finantelor publice. Sistemul va fi creat in cadru proiectului „Managementul finantelor publice", sustinut de Banca Mondiala si parteneri nostri britanici si suedezi", a adaugat ea.

 

www.info-prim.md